Брчко: За најбоље проглашена представа Балон

Копродукцијска представа „Балон“два загребачка позоришта, ЕXИТ и Тетатар 2000, аутора Мате Матишића с режијом Мислава Бречића, добила је на 27. Сусретима позоришта БиХ „Гран при“ као најбоље виђено остварење на овој регионалној позоришној манифестацији која је трајала од 18. до 26. новембра. Тријумф ЕXИТ-а употпунила је и награда за најбољег глумца на Сусретима коју је […]

субота, новембар 27, 2010 / 19:53

Копродукцијска представа „Балон“два загребачка позоришта, ЕXИТ и Тетатар 2000, аутора Мате Матишића с режијом Мислава Бречића, добила је на 27. Сусретима позоришта БиХ „Гран при“ као најбоље виђено остварење на овој регионалној позоришној манифестацији која је трајала од 18. до 26. новембра.

Тријумф ЕXИТ-а употпунила је и награда за најбољег глумца на Сусретима коју је добио члан ансамбла „Балона“ Крешимир Микић.

Статуу и новчану награду у складу с Пропозицијама Сусрета, примио је умјетнички директор Театра ЕXИТ Матко Рагуж који је рекао да је „изузетно сретан што „Балон“ наставља велику жетву награда на свим фестивалима гдје се појави“.

„Посебно сам узбуђен због ове награде на Сусретима у Брчком гдје смо и прије неколико година побрали успјех, а увијек са задовољством и нескривеним одушевљењем поздравимо позив из овог града и не одбијамо долазак и учешће на врло респектабилној регионалној казалишној смотри“, рекао је Рагуж.

На завршној вечери Сусрета у петак увече проглашени су најуспјешнији актери и додијељене појединачне и колективне награде које је, након одгледаних пет представа из бх. продукције, двије из Загреба и једне из Београда, пратио и оцјењивао стручни жири у саставу: Иван Бекјарев, драмски умјетник из Београда, његов колега Мирсад Тука из Сарајева и Мани Готовац, театролог и позоришни критичар из Осијека.

Они су за најбољу представу у конкуренцији позоришта из БиХ прогласили остварење Сарајевског ратног театра“ (САРТ) „Осипате се полако, ваша висости“ које је по текстулном предлошку Мирка Ковача режирао Горан Дамјанац из Брчког.

Ова представа је награђена и за најбољу режију на Сусретима, изабрана је најуспјешнијим и по по оцјени жирија публике, а глумац Сеад Пандур је од стручног жирија награђен за најуспјешнији мушку улогу коју је остварио у Ковачевој фарси.

„Још нисам свјестан шта се око мене дешава. Било би нескромно ако не кажем да сам изненађен, почаствован и помало затечен. Награда за најбољу режију је подстрек и велика обавеза јер ће ме она сигурно пратити управо на тај начин – радити и доказати вриједност. Надам се, ускоро и у мом граду гдје ће по свим најавама бити формирана професионална позоришна кућа. Захвалан сам менаџменту и ансамблу САРТР-а на ангажману и сарадњи која нам је донијела заједнички успјех“, рекао је млади редитељ Горан Дамјанац.

Гран при Сусрета за најбољу женску улогу стручни жири је додијелио Мирјани Карановић за Мирјану у представи „Мирјана и ови око ње“ Југословенског драмсклог позоришта из Београда.

„Ја само у Босни добијам награде. У Србији ваљда мисле – доста су ми награде у БиХ“, била је прва реакција Карановићеве.

„Ово ми је прва награда за „Мирјану“ коју ја обожавам јер је другачија од свих ликова које сам радила. Обично играм бучне улоге, жестоке жене, хероине које имају богату или трагичну судбину. Ово је први пут да играм обичну жену коју нико не би приметио чак ни на улици, у пролазу“, каже Мирјана Карановић.

У конкуренцији представа из БиХ најбоља глумица је Алма Терзић за три улоге у представи „Бизарно“ коју је по тексту Жељка Хубача у Босанском народном позоришту из Зенице режирао гост из Бугарске Петар Кауков. Жири публике је своју награду за најбољу женску улогу додијелио Анђели Илић из исте представе, а „Бизарно“ је награђено и „Златним пером“ као најбољи текст на Сусретима који, подсјећамо, његују репертоар домаћег драмског писца који ствара на неком од три равноправна језика у БиХ.

„Златно перо“ ме обрадовало јер све награде годе, а није много фестивала где и драмски писци имају овакву прилику. Сусрети позоришта у Брчком су, у то сам се уверио ових дана, и у Србији и Београду врло поштован и цењен фестивал што „Златном перу“ даје додатну вредност“, изјавио је Жељко Хубач, аутор текста који је рођени Тузлак, а живи и ради у Београду.

Глумац Позоришта Приједор Раденко Билбија је по оцјени жирија публике, за креацију иследника у „Гробници за Бориса Давидовича“ коју је у овој кући режирао Градимир Гојер, остварио најбољу мушку улогу у конкуренцији пет представа из БиХ

Сабина Халиловић је на Сусретима, по оцјени стручног жирија, најбоља млада глумица, а исто признање добио је и њен колега Мухамед Хаџовић за наступ у представи Народног позоришта из Сарајева „Сарајевска позоришна трагедија“.

„Много волим свој посао глумца. Важна ми је ова награда јер ми је прва коју сам освојио па ће Сусрети у Брчком остати незаборавни дио мог живота и надам се, успијешне каријере“, изјавио је Хаџовић након проглашења.

Ове године на Сусретима награде за костим и сценографију нису додијељене, а за најбољу музику је проглашен ауторски рад Зорана Ерића у представи „Мој брат“ Народног позоришта РС.

Све награде уручио је градоначелник Брчког Драган Пајић који је, честитајући најуспјешнијима на Сусретима позвао све позоришне ствараоце из БиХ да својим знањем и искуствима подрже и помогну Влади дистрикта да што прије обезбиједи услове и подари суграђанима оно што сви желе и заслужују – професионалну позоришну кућу у овом граду.

Сусрете позоришта пратио је велики број новинара и дописника радио-телевизијских и писаних медија из БиХ и региона, а по оквирним подацима организатора, представе и пратеће садржаје је за девет дана видјело преко 8.000 гледалаца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *