Брчко – Радници Боснаплода у штрајку

Радници Фабрике за прераду воћа „Боснаплод” у Брчком, њих 60-так, након истека плаћеног одсуства, од јуче су и у штрајку, а већ је пети дан како проводе пред фабричком капијом, тражећи исплате заосталих плата и уплату доприноса за пензионо и социјално осигурање. Предсједник Синдиката "Боснаплода" Ружица Остојић рекла је да је послодавац њихову одлуку о […]

уторак, октобар 2, 2012 / 22:58

Радници Фабрике за прераду воћа „Боснаплод” у Брчком, њих 60-так, након истека плаћеног одсуства, од јуче су и у штрајку, а већ је пети дан како проводе пред фабричком капијом, тражећи исплате заосталих плата и уплату доприноса за пензионо и социјално осигурање.

Предсједник Синдиката "Боснаплода" Ружица Остојић рекла је да је послодавац њихову одлуку о ступању у штрајк скинуо са огласне табле на капији, а поставио своју одлуку о суспензији 40 радника.

"Суспендовао је 40 радника, али међу њима нису сви они који штрајкују, а апсурдно је да је на списку и једна радница која је на боловању, па чак и једна пензионерка. Ми смо и јуче и данас дошли, али нам не дозвољавају да уђемо у круг Фабрике, тако да пред капијом проводимо вријеме до 15.00 часова", навела је Остојићева.

Она је рекла да је представник послодавца Неџад Левић тражио разговор са њом као предсједницом Синдиката и да је обећао да неће добити отказ и да не морају да бораве пред капијом за вријеме радног времена, што је јутрос и у писаној форми истакао на огласној табли.

"Није нам јасно што нас прво суспендује, а онда обећава да нећемо добити отказ. Нешто се крије иза тога, али не знамо шта. Ми ћемо и даље да долазимо од 7.00 до 15.00 часова док се ова ситуација не ријеши”, рекла је Остојићева.

Директор Неџад Левић рекао је новинарима да Управа ове фирме трага за трајним рјешењем за наставак произодње. Он не пориче радничка потраживања и тврди да нико неће остати без посла док се не заврши дисциплински поступак против суспедованих радника.

Према ријечима Остојићеве, радници су, уз подршку адвоката Синдиката Брчко дистрикта тужили послодавца и траже да им се исплате 12 заосталих плата, те уплате принадлежности за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање за посљедњих пет година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *