Брчко: Дистрикт тужен за око 300 милиона марака

Брчко дистрикт до сада је по неколико спорова тужен за око 300 милиона марака. Завршена је судска расправа и очекује се изрицање пресуде у спору у којем Италпројект тужи Брчко дистрикт за износ од око 98 милиона марака, те за спор у којем београдска фирма Галамес и Бимекс туже дистрикт за 54 милиона. И фирма […]

уторак, март 5, 2013 / 18:21

Брчко дистрикт до сада је по неколико спорова тужен за око 300 милиона марака.

Завршена је судска расправа и очекује се изрицање пресуде у спору у којем Италпројект тужи Брчко дистрикт за износ од око 98 милиона марака, те за спор у којем београдска фирма Галамес и Бимекс туже дистрикт за 54 милиона. И фирма Сантовац је такође тужила Брчко дистрикт за износ од око 50 милијуна, јавља “Радио Брчко“.

Све те информације чланови Владе Брчко дистрикта сазнали су тек данас, и то из годишњег извјештаја којег је на данашњој сједници Владе представило Правобранилаштво Брчко дистрикта.

Отворила се жустра расправа. Градоначелник Анто Домић је изразио забринутост спрам чињенице да Канцеларија правобранилаштва није нашао за сходно о тако важним моментима на вријеме разговарати с Владом.

«Та ситуација је фрустрирајућа зато што је градоначелник одговоран за имовину и стање у Брчко дистрикту, а с друге стране неке институције немају обвезу да информишу градоначелника о таквим ситуацијама, него се градоначелник сналази за те информације из медија. Ја сада једино могу изразити своје увјерење, имајући у виду да је правобранитељка била јако оптимистична наспрам ових судских пступака који су завршени, да ће они бити у корист Брчко дистрикта, па ево исказати и ја своје увјерење да ће то бити тако», прокоментарисао је Домић.

Представница Канцеларије правобранилаштва Велида Демировић, која је била на сједници Владе, није могла одговорити на питање зашто јавност, па чак ни Влада, није на вријеме и кроз медије упозната са судским процесима који се воде против дистрикта. Она ни након сједнице Владе није била спремна давати изјаве новинарима. На питање градоначелника зашто Правобранилаштво није нашло за сходно да се обрати Влади Брчко дистрикта и да затражи евентуалну помоћ и сарадњу у обрани такође се није могао чути квалитетан одговор.

У разлозима због којих поједине фирме у тужбама траже вишемилионске износе најчешће се ради о захтјевима за одштету за изгубљену имагинарну, или замишљену, добит.

«Најчешће су тужбени захтјев поднијеле фирме које су добиле од Брчко дистрикта огромну имовину за ништа и сада нас туже за још огромне милионе марака. На примјер, на тржници «Аризона», гдје су за ништа добили земљиште, гдје су добили ексклузивитет да врше легализацију тамо изграђених објеката по астрономским цијенама, гдје ни они нису испунили све обвезе, али су ево тужили Брчко дистрикт да им се није омогућило да зараде колико су они мислили да би требали зарадити», појашњава Домић.

Како год завршили ови судски поступци, Влада ће морати истражити ко је одговоран за овакво стање у којем се нашао цијели Брчко дистрикт, чуло се на сједници. Јавност је од Правобраничаштва и данас остала ускраћена за одговор на питање ко ће одговарати ако грађани Брчко дистрикта у само два спора остану без 150 милиона марака. Стога смо питали градоначелника.

«Ми смо започели неке анализе и покушавамо да се утврди читава ситуација. Дошли смо до спознаје да је од раније систем постављен наопако, да је постављен да дјелује бирократски и да се јасни канали комуникације нису познавали. Ниже позиционирани службеници су фрагментирано одговарали или дјеловали на поједина важна питања и није било увезане координације по таквим ситацијама са више одјељења, а они који су тужили Брчко дистрикт циљано су ишли са фрагментираним или појединачним питањима према администрацији и у складу одговорима су слагали једну цјеловиту причу у смислу да им је било онемогућено да реализиују своје уговоре. Ово је један екстремно велики притисак на Брчко дистрикт и ово је доказ да је корумпираност система на највишем нивоу. Не само корумпираност администрације, него и свих других који су у овом поступку учествовали, јер корупција не може бити само на једној страни. За корупцију је потребно двоје. Мислим да ту постоји једна дубока системска грешка коју покушавамо исправити. Штета је већ учињена самим тужбеним захтјевима. Очекујемо да ће они бити одбијени, али и сам чин тужбе против Брчко дистрикта је енормно велика штета», одговорио је градоначелник Домић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *