Браво за Кима: Успјешно лансирана ракета Хвасонг-14

Сјеверна Кореја саопштила је данас да је успјешно тестирала интерконтиненталну балистичку ракету, што је кључни корак ка испуњењу циља те државе да буде у стању да погоди копнену територију САД.

уторак, јул 4, 2017 / 12:08

“Историјско” лансирање ракете “Хвасонг-14” посматрао је и лидер Сјеверне Кореје Ким Јонг-ун који је наредио тест, наведено је у специјалној емисији сјевернокорејске телевизије.

“Тестирање интерконтиненталне ракете је велики пробој у историји наше Републике. Сјеверна Кореја је снажна нуклеарна сила која може да удари било које мјесто на земљи”, речено је у тој емисији.

Према јапанском министарству одбране, лансирани пројектил је достигао висину од 2.500 километара. Аналитичари сматрају да то одговара карактеристикама интерконтиненталне ракете.

“Процјене су да је ракета постигла висину већу од 2.500 километара и летјела око 40 минута прије пада у Јапанско море, у искључивој економској зони Јапана, послије лета од 900 километара”, наводи се у саопштењу.

Такво саопштење је у супротности са нешто раније изнијетим ставом САД и Јужне Кореје да се ради о пројектилу средњег домета.

Ипак, сви су сагласни да је ово најуспјешнији сјевернокорејски тест до сада, а неки аналитичари сматрају да би ракета могла да дође до Аљаске, пише Асошиејтед прес.

Амерички балистичар Дејвид Рајт оцијенио је да би тестирани пројектил, ако су изнијети подаци о путањи тачни, могао имати домет од 6.700 километара.

Сјеверна Кореја већ има поуздан арсенал ракета кратког домета, али и даље усавршава оне дужег домета. Аналитичари су сагласни да Пјонгјанг посједује технологију за опремање ракета кратког домета нуклеарним бојевим главама, али нијесу сигурни да ли то могу да учине и са другим пројектилима.

Сјеверна Кореја је у прошлости лансирала сателите за које су друге земље тврдиле да представљају прикривене тестове за ракете дугог домета. Али лансирање интерконтиненталне ракете, ако буде потврђено, биће велики ударац за земље које желе да ограниче нуклеарни и ракетни програм Сјеверне Кореје и њихову потјеру за ракетом која може да достигне било који циљ у САД.

Могућа интерконтинентална ракета је лансирана на амерички Дан независности и само неколико дана послије састанка лидера САД и Јужне Кореје.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *