Босић: Обавијестити УН о злоупотреби Парламенте БиХ

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић затражио је данас од надлежних институција БиХ да обавијесте Савјет безбједности УН и генералног секретара Бан Ки Муна да је писмо 25 посланика о британској резолуцији о Сребреници њихов лични став и да су злоупотријебили лого парламента БиХ. Босић је рекао Срни да је писмо са таквим […]

петак, јул 3, 2015 / 16:51

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић затражио је данас од надлежних институција БиХ да обавијесте Савјет безбједности УН и генералног секретара Бан Ки Муна да је писмо 25 посланика о британској резолуцији о Сребреници њихов лични став и да су злоупотријебили лого парламента БиХ.

Босић је рекао Срни да је писмо са таквим захтјевом упутио Предсједништву БиХ и министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку.

"Очекујем да у најкраћем року Предсједништво БиХ преко Министарства иностраних послова БиХ или министра Црнатка званичним дипломатским каналима обавијести Савјет безбједности УН о новонасталој ситуацији", рекао је Босић.

Он каже да је од службе парламента БиХ затражио извјештај у вези са слањем писма 25 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, који су из Федерације БиХ.

Босић је истакао да је јасно да је дошло до злоупотребе лога Парламентарне скупштине БиХ и да је то писмо послато да би изгледало као да парламент БиХ стоји иза ставова изнесених у њему.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ истиче да, по Уставу БиХ, једино Предсједништво БиХ може да има званичне ставове у вези са спољном политиком и да једино Министарство иностраних послова БиХ, које проводи одлуке Предсједништва, може да доставља документе УН-у.

Он је додао да су покренуте и прецедуре у Парламентарној скупштини БиХ за утврђивање одговорност лица и служби, које су довеле до лажног представљања 25 посланика као парламента БиХ.

Коментаришући отворено писмо, које је посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић данас упутио предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу, Босић је рекао да је управо Бећировић главни промотер заоштравања односа са бошњачке стране, како у парламенту, тако и изван њега.

"На његову иницијативу се и десио случај са 25 посланика и њиховим писмом. Забринут сам, јер такав начин узурпације Парламентарне скуштине БиХ води нечему што би могло да личи на ситуацију из 1991. године када се парламент БиХ практично поднијелио и распао. Ако то буде ишло тим путем, никоме неће бити добро", упозорио је Босић.

Он је позвао све да добро размисле какве потезе повлаче, истичући да је писмо 25 посланика које је представљено као документ Парламентарне скупштине БиХ покушај мајоризације и узурпације од већине из ФБиХ.

"Дејтонски споразум и компромис је настао на мехнизмима који онемогућавају ту мајоризацију. Уколико се наставе ови процеси, бојим се да ћемо поново доћи у ситуацију да ће механизми заштите ентитета бити игнорисани", рекао је Босић.

Он је указао да би то била изузетно опасна ситуација за будућност политичких односа унутар БиХ.

Двадесет пет посланика Представничког дома парламента БиХ упутило је јуче писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну у коме су навели да подржавају британски приједлог резолуције о Сребреници.

Тим поводом данас је отворено писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Иванићу писмо упутио посланик Бећировић у којем, између осталог, тврди да 25 посланика Представничког дома представља око 60 одсто овог дома.0 КОМЕНТАРА

 1. Treba odmah prekinuti bilo kakvu saradnju sa pomenutim poslanicima,blokirati rad svih organa na nivou BiH sve dok se ne utvrdi odgovornost onih koji su poslali nelegalno pismo i isti kazne.Na ovaj način biće stavljeno do znanja svima onima koji misle da mogu nekažnjeno preglasati jedan narod,da to nemože ići tako i da se zbog sličnog preglasavanja vodio rat.Takođe će biti stavljeno do znanja da se ubuduće nemože voditi ovakva ili slična igra bez posljedica.Tako se vodi prava borba za RS.Takođe treba zatražiti i da ovaj čin najoštrije osude zemlje koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 2. Zašto bi ih bilo ko u UN-u uopšte saslušao?

  Ili pokraše sve ili neće prstom da mrdnu što sekrađe tiče, a očekuju da ih neko ozbiljan ozbiljno sasluša ili ozbiljno prihvati kao sagovornika?? – Možda u Tunguziji…

  Da li bi bilo ko od vas ozbiljno shvatio nekog osvjedočenog kriminalca ili saučesnika koji bi došao kod vas i tražio neka prava?

  Ja ne bih…

 3. Господине Босићу, кад је формирана власт на бх нивоу, Бакир И. је поручио да ће се окренути будућности, економском напретку. Међутим, они раде управо супротно, а српски представници статирају. Та дефанзива је довела до ове ситуације и може довести до још озбиљнијих посљедица. Прећутали сте им и што су Шпирића изгласали на чело институције која би се требала бавити његовим незаконитим радњама.

  Блокирајте све бх институције, па нека се сами забављају! Очито да са српске стране постоји искреност, али с друге не. То је пропали брак. Нема отпора и Бошњаци „дивљају“. Заиста мислим да Србима треба партнерство с Бошњацима, али ово су мрачне силе прошлости. Вуку у 1991. годину.

  Даље, могли би посланици СзП да покрену иницијативу за измјену закона на основу којег је гђа Мајкић себи за ужину набацила 28000 КМ.

 4. Sazvati nenarodnu Skupštinu RRS i raspustiti je . Raspustiti i vladu rrs , i mnoge institucije rss, zbog ogromnih ušteda . Ne bi nam trebao MMF.
  Zašto ne priznati postojeće stanje- apsolutizam i diktaturu.

 5. Drazene,otkud promjena kurs.

  Bravo Kozarac,ne treba nam nista iz RS.Sve institucije prebaciti tvojim zelembacima u Rajvosa.Ili je lakse napustiti BiH i opet nam ne treba MMF?

 6. banjolučki džentlmenu,

  borba tvog idola proitv morbidnih ideja Bakirovog sina se ovim završava, s to tipa blokiraj, sazovi, onemogući to je za Mladena previse hrabar potez jer hrabrosti nema, šta bi mu Alijin sin posle toga rekao ili uradio, mislim da bi čupanje ušiju radilo.

 7. @Serbinum

  Не знам о каквој промјени курса говорите. Вјероватни под утицајем ових Додикових пудлица, који лају по пола сата чим ме примјете.

  Излобирао сам јако много гласова гђи Весну Адамовић с листе СДС и тиме им индиректно помогао. Зато сматрам да имам право да им укажем којим потезима нисам задовољан. То нема много везе с чињеницом да им дајем безрезервну подршку у борби за смјену власти Милорада Додика, која српски народ с ове стране Дрине води у биолошки нестанак.

  Чак и на темама о расколу унутар СДС написах да сматрам да је доста истинитих навода које је поменуо др Стевандић, али га нисам подржао, јер је (идентично као Додик) националну причу користио као параван. Имате све црно на бијело на овом порталу.

 8. Савез незанисних социјалдемократама није савез за фотеље. То је савез за националну одбрану и благостање. Вријеме је показало да ни паметни ни глупани то не могу схватити нити објаснити.

 9. hahahaha, teška vremena kad se biger transformiše u serbiniUUUUUma.
  Pozdrav iz Kozarca!

  Mi iz Kozarca smo sretni sve dok imate rudonju. Ni mi ne bismo tako poharali i raspakovali Srpsku kako on to radi.
  ŽivJeo rudonja!
  Heil!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *