Боље ми него Гадафи: НАТО неће да се извини

НАПУЉ – НАТО одбија да се извини због „пријатељске ватре“ отворене на колону побуњеничких тенкова на истоку Либије када су погинула најмања четири лица. Командант побуњеничких снага генерал Абделфатах Јунис рекао је раније да је НАТО упутио извињење након што су авиони грешком гађали колону побуњеничких тенкова недалеко од града Аџдабије на истоку Либије. Према […]

петак, април 8, 2011 / 19:44

НАПУЉ – НАТО одбија да се извини због „пријатељске ватре“ отворене на колону побуњеничких тенкова на истоку Либије када су погинула најмања четири лица.

Командант побуњеничких снага генерал Абделфатах Јунис рекао је раније да је НАТО упутио извињење након што су авиони грешком гађали колону побуњеничких тенкова недалеко од града Аџдабије на истоку Либије.

Према његовим ријечима, смртоносни напад из ваздуха извршен је упркос најави НАТО-у да ће тенкови бити пребачени на прву линију.

Контраадмирал Рас Хардинг рекао је да НАТО до инцидента уопште није имао податке да побуњеници користе тенкове.

"Наш посао је заштита цивила", рекао је он на конференцији за новинаре у Напуљу, преноси британски Би-Би-Си.

Он је, описујући ситуацију између градова Аџдабија и Бреге, гдје се напад и десио, као веома "фреквентну" и да возила "непрестано иду напријед и назад".

Контраадмирал је нагласио да је било познато да су тенкови претходно гађали цивиле у граду Мисрати и да су јуче били на путу.

То је трећи сличан инцидент у протеклих неколико дана у којем су учествовале коалиционе снаге које су распоређене ради заштите цивила.

Побуњеници, који су погођени у ваздушном удару, пребацивали су групу тенкова, оклопних возила и лансера ракета недалеко од прве борбене линије између градова Аџдабије и Бреге.

НАТО је током протекле седмице преузео команду над операцијом од америчких француских и британских снага а која има мандат од УН за заштиту цивила у Либији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *