Богданић: Нема запошљавања без сагласности министарства

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић упозорава да је ограничено запошљавање у здравственим установама, те да се од директора тражи да за сваког новог радника поднесе захтјев за сагласност Министарства, уз адекватно образложење. "Све оправдане разлоге, посебно када су у питању здравствени радници, за сада смо одобрили, али одговорност за њих сносе […]

уторак, април 7, 2015 / 08:36

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић упозорава да је ограничено запошљавање у здравственим установама, те да се од директора тражи да за сваког новог радника поднесе захтјев за сагласност Министарства, уз адекватно образложење.

"Све оправдане разлоге, посебно када су у питању здравствени радници, за сада смо одобрили, али одговорност за њих сносе директори здравствених установа", наводи Богданић у интервјуу Срни.

Министар упозорава да за оне који буду накнадно запослени без сагласности Министарства неће бити дозначена средства Фонда здравственог осигурања.

"Истрајаћемо у овом ставу и, уколико добијемо информације да неке здравствене установе не поштују мјере које је донијела Влада Српске /што ћемо провјерити/, њихови руководиоци ће сносити одговорност", поручује Богданић.

Пуни резултати ових мјера, наводи Богданић, очекују се у наредних неколико мјесеци, а услиједиће и анализа података.

Министарство је обезбиједило средства за све здравствене раднике који су стекли услове за одлазак у пензију, али због неуплаћених пореза и доприноса то до сада нису учинили. Та средства су већ на рачунима здравствених установа.

Министарство здравља и социјалне заштите Српске опредијељено је да проведе мјере стабилизације и направи помаке и позитивне резултате у области здравства.

"Донијели смо четири врло важна закључка који се, прије свега, односе на репрограм пореза и доприноса здравствених установа, који се већ проводи у већини установа" – напомиње Богданић.

Тим закључком дефинисано је да ће, у случају да јавна здравствена установа не изврши обавезе из уговора о репрограму и текуће обавезе, уплату средстава извршити Фонд здравственог осигурања умањујући наредну траншу према тој установи за висину неизмирене обавезе.

Министар указује да за неплаћање текућих обавеза по основу пореза и доприноса у јавним здравственим установама одговорност сносе директори.

Богданић истиче да је у првих стотину дана рада Владе Српске усвојена мјера која се односи на достављање тендерске документације здравствених установа /прије објављивања/ у Министарство.

На тај начин су уклоњени сви технички недостаци, а биће формиране базе података са упоредивим вриједностима, те, евентуално, остварене боље цијене и квалитет роба и услуга у здравственом систему.

Министар Богданић напомиње да су у здравственом систему "приоритет – пацијенти, за које морају бити обезбијеђени лијекови, те санитетски материјал, храна, и све што је потребно за адекватну здравствену услугу".

"Сви ће у наредном периоду морати да раде рационалније и одговорније у својим областима, почевши од министра, па до свих осталих учесника здравственог система", наводи Богданић за Срну.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *