Блокиран рачун ФЗО: Паника у здравственим установама

Главни рачун Фонда здравственог осигурања (ФЗО) од јуче је у блокади, потврдио је за АТВ директор Дејан Кустурић.

четвртак, фебруар 23, 2017 / 20:52

Главни рачун Фонда здравственог осигурања (ФЗО) од јуче је у блокади, потврдио је за АТВ директор Дејан Кустурић.

Због тужбе “Крајиналијека” тешке 3,6 милиона марака, Окружни привредни суд у Бањој Луци наредио је заплијену новчаних средстава Фонда у “Новој банци”, која ће бити пребачена на рачун “Крајинагрупе”. Директор писмено објашњава да и “Крајиналијек” Фонду дугује велике паре за доприносе али да избјегава плаћање послујући преко другог повезаног правног лица “Крајинагрупе”.Како то нису успјели да докажу на суду, услиједила је принудна наплата.

У Фонду здравственог осигурања кажу да су уредно уложили жалбу на пресуду у парници против “Крајиналијека” али да је све чињенице из приговора суд одбацио. Директор Фонда данас није хтио пред камере. У писаном саопштењу поручује да ће искористити сва правна средства да заштити интересе Фонда здравственог осигурања.

Због блокаде рачуна Фонда права паника влада у здравственим установама. Радници страхују за плате а није јасно колико ће све да потраје. Министар здравља ништа не жели да коментарише, а лоптицу пребацује Фонду. Тамо поручују да је све под контролом.

“Привремена блокада рачуна ни на који начин није угрозила редовно пословање ‘Фонда’, нити права пацијената, као ни пословање здравствених установа.

Овај проблем биће превазиђен у што скоријем року”, истичу у ФЗО.

Фонд здравственог осигурања у проблемима је због нередовног плаћања доприноса а дуг је премашио 270 милиона. Због тога и они дугују на све стране а највише послодавцима за рефиундацију боловања – скоро 40 милиона. Проблем додатно компликује и држава која осим што не плаћа доприносе радницима у јавном сектору сада касни и са плаћање здравственог осигурања за незапослене. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *