Благо унуцима: Ове године приоритет владе је исплата пензија

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас Срни да је приоритет Владе Српске у овој години исплата пензија, за шта се на мјесечном нивоу издваја 83 милиона КМ.

недеља, мај 15, 2016 / 17:24

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас Срни да је приоритет Владе Српске у овој години исплата пензија, за шта се на мјесечном нивоу издваја 83 милиона КМ.

"Због тога смо Фонд ПИО увели у трезорски систем пословања, а исплата пензија је основа од које почињу све остале исплате из буџета Републике Српске", рекао је Тегелтија, коментаришући захтјеве опозиције који су јуче изнесни на протестима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, након исплате пензија приоритет Владе Српске јесу исплате средстава борачким категоријама, односно борачки додатак, дознаке за одликоване борце, породичне и личне инвалиднине и једнократне помоћи, за шта се издваја на годишњем нивоу око 243 милиона КМ.

"Најзначајније позиције у исплати су борачки додатак, за шта се издваја 52 милиона КМ, за породичне и личне инвалиднине издваја се 161 милион КМ, за дознаке за одликоване борце 2,9 милиона КМ, те за једнократне помоћи за породице погинулих бораца, цивилне жртве рата и ратне војне инвалиде нешто више од 400.000 КМ", појаснио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, сва та средства исплаћују се у складу са планираном динамиком, те закључно са мартом ове године нема неизмирених обавеза.

Тегелтија је подсјетио да су за исплату средстава борачким категоријама у вријеме када је садашња опозиција била власт у Српској издвајана 154 милиона КМ или 58 одсто мање средстава него сада.

Он је навео да се из буџета Републике Српске не исплаћују средства за дјечији додатак и накнаде за породиље.

"Ово се исплаћује из Фонда дјечије заштите Републике Српске, који веома уредно извршава све обавезе", додао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је остала обавеза исплате подстицаја пољопривредницима, што ће бити приоритет до краја ове године да би била достигнута планирана динамика исплате.

"Сваке седмице ћемо плаћати одређени износ средстава пољопривредним приозвођачима. Сигурно је да у посљедњих 10 година, од када СНСД са коалиционим партнерима врши власт у Српској, нико од корисника буџета није био ускраћен за предвиђена средства, а тако ће бити и ове године", закључио је Тегелтија.

Опозиција је јуче на протесту у Бањалуци упутила захтјев Влади Српске да се приоритетно обезбиједи исплата борачког додатка, инвалиднина, дјечијег додатка, породиљске накнаде и подстицаја пољопривредницима.0 КОМЕНТАРА

  1. Благо поштарима у Републици Српској,захваљујући трезорској исплати имаће и даље 24 плате годишње.

  2. Penzije?
    Kakve penzije?
    bolje reći ono što je ostalo od penzija pošto su se kriminalci režimski namirili. Dodo Haram je nekidan jednu penziju dao uličnom harmonikašu. Galantan je D Haram sa tudjim parama.

    KO JE UBIO VUKELIĆA I DJUROVIĆA?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *