Бивши сиријски премијер: Асад контролише само 30 посто територије

Сиријски режим се распада морално и финансијски, а Асад контролише само 30 посто територије државе, рекао бивши сиријски премијер Ријад Хиџаб.  САД поручује да успостављање зоне забране лета изнад Сирије није у првом плану. Бивши сиријски премијер Ријад Хиџаб изјавио је да се влада предсједника Башара ел Асада распада и да контролише само 30 одсто […]

уторак, август 14, 2012 / 15:05

Сиријски режим се распада морално и финансијски, а Асад контролише само 30 посто територије државе, рекао бивши сиријски премијер Ријад Хиџаб.

 САД поручује да успостављање зоне забране лета изнад Сирије није у првом плану.

Бивши сиријски премијер Ријад Хиџаб изјавио је да се влада предсједника Башара ел Асада распада и да контролише само 30 одсто територије државе.

На конференцији у Јордану гдје је са породицом пребјегао из земље прошле седмице, Хиџаб ја рекао да је морал владе пао након 17 мјесеци револта против власти, пренијеле су агенције.

"Увјеравам вас да, на основу искуства и некадашње позиције на којој сам био, режим пропада, духовно и финансијски. Режим не контролише више од 30 одсто сиријске територије", рекао је он на првој конференцији за новинаре откако је пребјегао.

Сиријске власти су навеле да је Хиџаб смјењен, а он је данас у Аману рекао да је поднио оставку и придружио се опозиционим снагама.

За Асадову владу је рекао да је "непријатељ Бога" и додао да више није могао да подржава Асада пошто сиријски предсједник није у стању да оконча сукобе у земљи.

"Моја је дужност да оперем руке од таквог корумпираног режима", додао је бивши премијер Сирије.

Он је захвалио Саудијској Арабији, Катару и Турској на њиховој подршци и затражио од њих да учине још више за опозицију.

Од почетка побуне против сиријског предсједника Башара ел Асада у марту прошле године погинуло је више од 20.000 људи по процјени активиста.

САД: Не разматрамо успостављање зоне забране лета

Министар одбране САД Леон Панета рекао је да планови за успостављање зоне забране лета изнад делова територије Сирије нису у првом плану, иако побуњеничке снаге упорно траже додатну заштиту од ваздушних снага режима.

У интервјуу за АП Панета је рекао да је увјерен да би САД могле успјешно да спроведу зону забране лета изнад Сирије, али да то захтјева "велику политичку одлуку", која још није донијета.

Државна секретарка САД Хилари Клинтон рекла је овог викенда током посјете Турској да те двије земље разматрају низ мјера у вези са Сиријом, укључујући и увођење зоне забране лета у дјеловима те земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *