Бивши директор затвора у Добоју осуђен због примања мита

Милорад Новаковић (56), бивши управник Казнено-поправног завода Добој, оптужен за примање мита, осуђен је данас пред Основним судом Добој на три године затвора, док је његов замјеник за послове преваспитања Мирко Блажановић (60) за исто кривично дјело осуђен на годину дана затвора. "Од укупно једанаест тачака оптужнице за пет тачака Основни суд је нашао да […]

понедељак, март 31, 2014 / 20:29

Милорад Новаковић (56), бивши управник Казнено-поправног завода Добој, оптужен за примање мита, осуђен је данас пред Основним судом Добој на три године затвора, док је његов замјеник за послове преваспитања Мирко Блажановић (60) за исто кривично дјело осуђен на годину дана затвора.

"Од укупно једанаест тачака оптужнице за пет тачака Основни суд је нашао да је доказано, а за шест тачака је ослободио одговорности, јер је сматрао да нема довољно доказа", изјавио је Горан Рубил, поступајући тужилац Окружног тужилаштва Добој, те додао да је задовољан висином пресуде.

Након што добије писмени отправак пресуде, навео је Рубил, анализираће сваку тачку и одлучити да ли има елемената да на ослобађајуће тачке буде уложена жалба.

"У основи, обојица оптужених проглашена су кривим за примање мита приликом одобравања погодоности једном броју осуђених лица која су казну затвора издржавала у Добоју и за пријем неколико радника", појаснио је Рубил.

Према незваничним информацијама, Новаковићу и Блажановићу није доказано да су од Милевке и Голуба Софренића, посредством Здравка Петровића, бившег предсједника Скупштине општине Добој, добили укупно 10.000 КМ како би њихов син Горан на конкурсу добио посао васпитача приправника у добојском КПЗ-у.

Миленко Радоњић, бранилац Милорада Новаковића, није желио давати изјаве медијима, те је поручио да ће се жалити Окружном суду на изречену пресуду.

Новаковић и Блажановић ухапшени су у полицијској акцији "Решетка" 17. маја 2011. године због сумње да су од 2007. као службене особе искориштавали свој положај и овлаштења тако што су од осуђеника који су издржавали казне затвора примали новац у замјену за многобројне затворске погодности.

Они су, према наводима оптужнице, и од особа које су конкурисале за поједине послове у овој установи примали новац на име запослења.

Након хапшења Новаковић и Блажановић су два мјесеца провели у притвору установе на чијем челу су били, а потом су пуштени да се бране са слободе.

Они су се 4. јануара 2012. изјаснили да нису криви за дјела која су им стављена на терет, а суђење им је почело 28. новембра те године.

Током истраге саслушано је више од 70 свједока, а на суђењу, које је трајало шеснаест мјесеци, појавило се по 40 свједока оптужбе и одбране.

Управнику добојског КПЗ-а, који је након хапшења суспендован с посла, 13. септембра 2010. године запаљен је службени аутомобил у Видовданској улици у Добоју, испред зграде у којој живи, а тада се у јавности спекулисало да то има везе са запошљавањем нових радника у КПЗ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *