Бирач: Нестало гаса, производња обустављена

Производња у Фабрици глинице „Бирач“ у потпуности је обустављена након што су исцрпљене све залихе гаса, чију је испоруку за зворничку компанију јуче прекинула компанија „БХ-Гас“. Менаџмент Фабрике у току сутрашњег дана требало би да се састане с управом „БХ-Гаса“ како би се покушало наћи рјешење за ситуацију која пријети да доведе до потпуног гашења […]

среда, август 1, 2012 / 18:18

Производња у Фабрици глинице „Бирач“ у потпуности је обустављена након што су исцрпљене све залихе гаса, чију је испоруку за зворничку компанију јуче прекинула компанија „БХ-Гас“.

Менаџмент Фабрике у току сутрашњег дана требало би да се састане с управом „БХ-Гаса“ како би се покушало наћи рјешење за ситуацију која пријети да доведе до потпуног гашења групације „Бирач“.

„Настављамо разговоре с ‘БХ-Гасом’ како бисмо пронашли рјешење које би спријечило најгори расплет за Фабрику глинице и цијелу регију Бирач. Надамо се да ће управа ‘БХ-Гаса’ препознати изузетно тешку ситуацију у којој се налазимо и да ће имати разумијевања за све проблеме које нам је проузроковало поскупљење гаса и смањење цијене алуминијума и глинице, те да ћемо пронаћи излаз из ове ситуације који је прихватљив за добављача, али и који би нам дао ту најмању шансу коју у овом тренутку тражимо како бисмо спасили Фабрику глинице, на хиљаде радних мјеста у Фабрици глинице, те рудницима боксита ‘Милићи’ и ‘Сребреница’, а тако и привредни опстанак наше регије.Сваки сат рада у фабрици без гаса води у већи ризик да дође до испадања опреме из рада и тежег враћања исте у нормалан рад. Овакав рад додатно повећава губитке из дана у дан који су милионски. Све наведено доводи фабрику у позицију да може да изгуби пословне партнере због тога што постоји превелики ризик од немугућности враћања фабрике у нормалан режим,“ рекао је Виргинијус Вајега, извршни директор Фабрике глинице „Бирач“.

Управа Фабрике глинице у сваком тренутку настоји да информише забринуте раднике о свим дешавањима у вези с најтежом кризом у компанији у посљедњих десет година.

Радници су јуче поново показали разумијевање за изузетно тешку ситуацију у Фабрици. Синдикат металаца и рудара Фабрике глинице „Бирач“ изразио је подршку за проналажење рјешења најновије кризе с циљем очувања најмање 1900 радних мјеста везаних за Фабрику глинице. Свјесни неизвјесности у којој се „Бирач“ нашао због поскупљења гаса и пада цијена алуминијума и глинице, радници су и прије обустављања испоруке гаса пружили подршку управи у настојању да се направе максималне уштеде у компанији када су добровољно пристали да се свим запосленим у менаџменту, администрацији и производњи смање плате за 10% у сљедећа три мјесеца.0 КОМЕНТАРА

 1. Plati pa se klati, uskoro će nastati haos i oko bolnice Kasindo jer nisu plaćali račune za plin godinama…

  Kad građani I. Sarajeva mogu plaćati redovno plin onda mogu i ustanove!

 2. Пита ли се ико зашто је влада Српске под гвозденом палицо продала фабрику Бирач?
  Да ли се неко можда пита зашто у Српској немамо дистрибутера плина већ наша предузећа чија производња зависи од плина морају да снабдијевају предузећа из Федерације БХ?
  Хоће ли ишта претећи после СНСД-а?

 3. МОНАРХИСТА, 02.08.2012. 09:10:47 [45762]

  Kako će neko iz BL odvrtati i zavrtati ventile kad su ventili smješteni u Sarajevu?! 😀 haha

  Da oni mogu davno bi organizovali firmu, naravno sa sjedištem u Banja Luci i debelo bi zakidali Zvornik i Istočno Sarajevo, jedine gasifikovane gradove u RS.

 4. zasto ova i ovakve vijesti imaju po 2-3 komentara, dok se o strankama, dodicima, vlajkijima, crkvi i srpstvu te muslimanima (sve apsolutno nebitne stvari), raspravlja do u nedogled?

  predlazem da se raspise referendum, ali ne za npr. otcjepljenje rs (potpuno nebitna stvar), vec predlazem sljedece referendumsko pitanje:

  Da li stanovnici RS (oni malobrojni koji rade)zele i dalje da uplacuju novac u Fond PIO (rupu bez dna)?

  ili, druga ideja:

  Da li stanovnici RS i dalje zele svojevoljno da budu zedni preko vode prevodjeni prljavim privatizacijama, namjestenim tenderima i organizovanim kriminalom na najvisim drzavnim nivoima?

 5. Мени је стварно чудно да Глиница иматолико проблема. Салносе жале,стално им треба помоћ, има томе неколико година. 2002 су водили раднике на утакмице Литваније са Србијом и БиХ у квалификације, ишло се чини ми се и на текме Жалгириса, откуд сад толики проблеми. Како може да једна таква фирма не ради поитивно, и да се деси таква промјена? је проблем на тржишту, или се лоше води? ако ће влада стално помагати, бољеда је откупи на постојећи дуг, да некомеко ће је водити људски.ако некознашта ј проблем, нека јави у коментарима?

 6. POznat je ovaj recept:
  U dobra vremena sav kajmak je naš jer smo ga stvorili našom pameću i trudom (Glinica)

  U loša vremena šira društvena zajednica treba da poturi leđa, bubrege, guzove i šire da bi održala našu zaposlenost i buduću zaradu (Glinica)

  Politički, zvuči jako dobro za (Glinica)

  Magarci nikada do pameti.:P

 7. SNSD SVJESNO RUSI OVOG PRIVREDNOG GIGANTA VEC GODINAMA ,SVE POD LUPOM DA IM DAJU NEKAKVE JADNE SUBVENCIJE,,,OVOJ CRVENOJ GAMDI POLAKO DOLAZI KRAJ,JER SU OBICNA SKUPINA OTMICARA NA CELU SA MICOM KRALJEVICEM,PISTOLJASA SA SOKOCA I SILEDZIJA IZ GRADISKE,,PRAVA BANDA KOJA,, TERORISE NAROD,,SVI OVI RADNICI DA IMAJU IMALO PAMETI DA UZMU GOVANAVE MOTKE PA PRVO DA NAGAZE NACELNIKA DEBELOG IZ ZV ONDA POTOM REDOM,,,,DOSLO JE VRIJEME DA SE NAROD DIZE PROTIV OVE MAFIJE I GOVANA!!!:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *