Бијели шенген за Турску као противуслуга за контролу избјеглица

Европска комисија ће дозволити становницима Турске да путују у земље Шенгена без виза, а то је дио договора којим је Турска пристала да прими назад избјеглице које су прешле Егејско море и стигле у Грчку. Међутим, Турска још увијек мора испунити критерије Европске уније, а договор о безвизном режиму требају одобрити Европски парламент и државе […]

среда, мај 4, 2016 / 10:30

Европска комисија ће дозволити становницима Турске да путују у земље Шенгена без виза, а то је дио договора којим је Турска пристала да прими назад избјеглице које су прешле Егејско море и стигле у Грчку.

Међутим, Турска још увијек мора испунити критерије Европске уније, а договор о безвизном режиму требају одобрити Европски парламент и државе чланице. ЕУ страхује да без постигнутог договора Турска неће контролисати миграцију.

Из Турске и Сјеверне Африке у Европу стиже велики број миграната и избјеглица, што је довело до политичке кризе међу европским државама. Званично саопштење Европске комисије се очекује у сриједу.

Према договору Турске и Европске уније, мигранти који су илегално улазили у Грчку од 20. марта биће враћени у турску уколико не затраже азил или њихов захтјев буде одбијен.

За сваког сиријског мигранта који се врати у Турску, ЕУ ће примити другог Сиријца који је легално предао захтјев за азил.

Међутим, групе за људска права тврде да Турска није сигурно мјесто за повратак миграната. Ипак, предсједник Савјета Европе Доналд Туск је изјавио да договор Турске и ЕУ већ даје резултате.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *