Бијела раса ће за 30 година бити мањина у САД

У Сједињеним Америчким Државама ће до 2043. становништво бјеле расе престати да буде већинско, саопштио је амерички Биро за попис становниства. Број становника у САД наставља да расте, углавном захваљујући придошлицама из Латинске Америке. Промена демографске структуре већ утиче на политички живот у земљи. Амерички предсједник Барак Обама је поново изабран на ту функцију умногоме […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 14:29

У Сједињеним Америчким Државама ће до 2043. становништво бјеле расе престати да буде већинско, саопштио је амерички Биро за попис становниства.

Број становника у САД наставља да расте, углавном захваљујући придошлицама из Латинске Америке. Промена демографске структуре већ утиче на политички живот у земљи.

Амерички предсједник Барак Обама је поново изабран на ту функцију умногоме захваљујући подршци 78 одсто бирача који немају бјелу боју коже, пренијела је агенција Итар-Тас.

Разлог оштрог повећања броја „обојеног” становништва САД је висок наталитет у тој групацији. Према статистичким подацима, припаднице етничких мањина просјечно рађају више од два дјетета, а бјеле жене свега 1,8.

У САД сада има 197,8 милиона становника бјеле расе који нису хиспаноамеричког порјекла, а њихов број ће, пема прогнозама демографа, до 2024. достићи максимум од 200 милиона.

У САД сада живи приближно 315 милона људи, а до 2051. ће број становника достићи 400 милиона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *