БиХ ће подржати резолуцију о Сирији по налогу Лагумџије?

Представник БиХ на сједници Генералне скупштине УН добио је инструкцију из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије да подржи резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија, што је у супротности са раније усаглашеним ставом Предсједништва БиХ да буде уздржан,незванично сазнаје Срна.  Инструкција о гласању у Генералној скупштини УН стигла је у Њујорк и […]

петак, август 3, 2012 / 18:34

Представник БиХ на сједници Генералне скупштине УН добио је инструкцију из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије да подржи резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија, што је у супротности са раније усаглашеним ставом Предсједништва БиХ да буде уздржан,незванично сазнаје Срна.

 Инструкција о гласању у Генералној скупштини УН стигла је у Њујорк и поред чињенице да је Лагумџија на годишњем одмору и пренио је овлаштења на замјеника министра Ану Тришић Бабић.

Замјеник министра иностраних послова потврдила је раније данас Срни да ће шеф Мисије БиХ при УН Мирсада Чолаковић бити уздржана на гласању у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији.

Генерална скупштина УН требала би данас да гласа о резолуцији арапских држава којом се осуђује насиље у Сирији и позива режим Башара ал Асада да одступи с власти.

Амбасаде Велике Британије, САД, Француске и Њемачке у БиХ изразиле су јуче наду да ће се БиХ у Генералној скупштини УН придружити САД и свим чланицама ЕУ током гласања за нацрт резолуције о Сирији.

Представници политичких партија из Републике Српске оцијенили су то притиском на БиХ и покушајем наметања мишљења, јер Предсједништво БиХ није заузело званичан став о сиријској кризи.

Став Русије, која неће подржати резолуцију, јесте да је предложена резолуција документ који има једнострани и неизбалансиран карактер јер је сва одговорност за дешавања у држави у потпуности пренесена само на сиријске власти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *