Беванда: СДП кривац због неуспостављања механизма координације

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је СДП БиХ искључиви кривац за неуспостављање ефикасног механизма координације, што је бриселска обавеза. "Не знам одговор на питање зашто се тако понашају. Али, имамо Устав и јасно дефинисане надлежности. Искључиве надлежности кантона у 18 поглавља се грубо покушавају измјестити и довести до даље централизације Федерације […]

уторак, март 25, 2014 / 12:44

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је СДП БиХ искључиви кривац за неуспостављање ефикасног механизма координације, што је бриселска обавеза.

"Не знам одговор на питање зашто се тако понашају. Али, имамо Устав и јасно дефинисане надлежности. Искључиве надлежности кантона у 18 поглавља се грубо покушавају измјестити и довести до даље централизације Федерације БиХ", рекао је Беванда за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Коментаришући оптужбе СДП-а да Бевандин кабинет покушава увести трећи ентитет у механизам координације, предсједавајући Савјета министара рекао је да је то "партијско" саопштење које се своди на то да када Хрват затражи нешто што му по закону припада, а не што му треба додијелити, то се одмах назива трећи ентитет. "То је испод сваког нивоа", закључио је Беванда.

Он је додао да није сигуран да ће до краја мандата моћи бити испуњена обавеза у вези са провођењем одлуке "Сејдић-Финци".

"Бошњачке странке не допуштају да Хрвати добију само оно што им припада.
Најгоре од свега је што су се те странке поставиле као да, ето, они нама нешто требају давати, а ми требамо бити сретни ако добијемо мрвице. Ни на какво `ишчашено` рјешење више нећемо пристати", поручио је Беванда.

Коментаришући најаве новог приступа ЕУ према БиХ, он је рекао да двије ствари – одлука "Сејдић-Финци" и механизам координације – остају нулти приоритети и да неће бити спуштања љествице.

Када је ријеч о могућности прекида аранжамана са ММФ-ом, како то најављују из оба ентитета, Беванда је рекао да то може разумјети јер је ријеч о изборној години.

"Међутим, не могу разумјети да Влада Федерације наставља са својим генијалним рјешењима па гдје им год нестане новца, они емитују трезорске записе. Додатно се задужују без контроле и смисла", сматра Беванда.

Говорећи о улози међународне заједнице у БиХ, он је рекао да би волио да коначно дођу нова лица које ће ову земљу поштовати, посматрати је као нормалну и која неће упадати у разноразне сплетке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *