Беванда: Кредит од ММФ одблокирао и остале

Одобравањем аранжмана са Међународним монетарним фондом, БиХ су деблокирани разговори са Свјетском банком који су већ двије године закочени, а БиХ ће добити и 100 милиона евра од Европске комисије, која су због непровођења реформи била замрзнута, рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда. Беванда је нагласио да би без аранжмана са ММФ-ом ентитетски […]

петак, септембар 28, 2012 / 10:32

Одобравањем аранжмана са Међународним монетарним фондом, БиХ су деблокирани разговори са Свјетском банком који су већ двије године закочени, а БиХ ће добити и 100 милиона евра од Европске комисије, која су због непровођења реформи била замрзнута, рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Беванда је нагласио да би без аранжмана са ММФ-ом ентитетски буџети дошли у ситуацију да до краја године заврше са дефицитом и неисплаћеним обавезама.

"Сви се морају суочити са реалном ситуацијом и направити драстичне резове, прије свега, у администрацији, те ослободити средства за реални сектор", рекао је Беванда за "Дневни аваз".

Он је истакао да 15. децембра почиње први преглед са ММФ-ом, а у случају да се не извршавају преузете обавезе, опет ће бити суспендован аранжман.

Сада би, додао је Беванда, сви требало да искажу довољно одговорности и да буду проведене структуралне реформе, и да то не буде као прошли аранжаман када је добијена само трећина средстава.

Коментаришући изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Петера Соренсена да не гријеше они који кажу да ће БиХ ући у ЕУ 2020. године, Беванда је рекао да је "све до БиХ и да ће примјеном одлуке Европског суда у Стразбуру у случају `Сејдић-Финци` за БиХ почети ново вријеме". /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *