Београд: Награђени хакери који су напали билборд

Осам сати је било потребно студентима Рачунарског факултета Ивану Петровићу (21) и Филипу Станисављевићу (20) да хакују билборд у центру Београда и тиме укажу како није безбиједан. Иван и Филип кажу да планирају ову акцију да предложе као семинарски рад, као и да су се до сада сличним активностима бавили само у „кућној радиности”. Покушавали […]

среда, март 13, 2013 / 13:42

Осам сати је било потребно студентима Рачунарског факултета Ивану Петровићу (21) и Филипу Станисављевићу (20) да хакују билборд у центру Београда и тиме укажу како није безбиједан.

Иван и Филип кажу да планирају ову акцију да предложе као семинарски рад, као и да су се до сада сличним активностима бавили само у „кућној радиности”.

Покушавали смо да нађемо системе који имају неку “рупу” и закључили смо да постоји много оних који су забрињавајуће слабо заштићени. Послали смо мејл компанији која држи билборд које пропусте имају и на који начин смо ми све ово урадили. Нисмо хтјели другима да објашњавамо техничке детаље, док се “рупа” не затвори – прича Филип.

Из фирме ДПЦ, која је власник овог билборда, кажу да им се ово до сада није дешавало и да сада знају шта би требало да промијене.

"Ми смо раније указивали на могућ проблем због недовољне сигурности система, међутим, није се реаговало. У технолошки развијеним земљама се о овако нечему и не помишља због строгих санкција. Све нам указује на то да би требало више да се заштитимо, као и да закони морају што прије да се промјене" каже менаџер фирме Слободан Петровић који је момцима, у име фирме, уручио поклоне.

"Добили су два ајпеда, тако да могу са било ког мјеста да провјеравају рад других уређаја" додао је он.

Билборд је хакован 8. марта на 22 минута. У том периоду на лед екрану су се смјењивале слике „Пајрат беј“ и једна од дефиниција “Вајт хет хакерс”, а у једном тренутку се на екрану видјела и игица.

"Овим смо хтјели да покажемо да нисмо имали намјеру да уништимо билборд, већ да укажемо на небезбиједност, а игрица, коју смо играли телефоном, требало је да буде главни доказ уласка у систем. Нисмо чланови ниједне хакерске организације и ово смо урадили искључиво у научноистраживачке сврхе без знања факултета. Од колега са факултета чули смо само позитивне реакције, а од професора ће бити довољно ако нас не избаце са факултета" с осмијехом каже Иван.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *