Бенедикт пати јер га Нијемци не слушају

Папи Бенедикту Шеснаестом, који потиче из њемачке покрајине Баварске, тешко пада то што га католици из Њемачке „не слиједе увијек беспоговорно”, изјавио је папски нунције у Берлину, надбискуп Жан-Клод Перисе. Нунције каже да сваки Нијемац код папе долази са својим мишљењем и мисли да је оно најбоље. Осим тога, додаје Перисе, критика којој је изложен […]

петак, август 17, 2012 / 08:18

Папи Бенедикту Шеснаестом, који потиче из њемачке покрајине Баварске, тешко пада то што га католици из Њемачке „не слиједе увијек беспоговорно”, изјавио је папски нунције у Берлину, надбискуп Жан-Клод Перисе.

Нунције каже да сваки Нијемац код папе долази са својим мишљењем и мисли да је оно најбоље. Осим тога, додаје Перисе, критика којој је изложен папа у Њемачкој и резервисано држање према њему, код папе „изазивају патњу”.

„За Њемачку је велики губитак то што га не слуша”, тврди надбискуп Перисе и додаје да то одбијање на које наилази папа више штети онима који то чине него самом папи, пренијела је данас Вјерска информативна агенција (ВИА) писање њемачке штампе.

Надбискуп је критиковао и опхођење Католичке цркве у Њемачкој према питању материјалних добара.

„Богатство није лоше, новац користи човјеку и друштву, али црква у Њемачкој је можда каткад превише преокупирана расподјелом средстава. При том се заборавља проповједање јеванђелске поруке”, наводи Перисе.

Аналитичаре у Њемачкој изненадила је оштрина критике папског нунција у Берлину, пошто он алудира на вјековну непослушност Нијемаца према Риму. Она потиче још од времена реформације у 15. веку и појаве протестантизма, који је изазвао највећу подјелу у Католичкој цркви.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *