Белгијанац: 150.000 тона цркотине се прода као храна у Србији

У Србији се годишње обрне 300 милиона евра на црном тржишту продајом меса угинулих животиња, које нелегалним путевима заврши у месарама, објавио је данас „Блиц“. "Од 250.000 тона укупног отпада угинулих животиња годишње се у Србији бар 150.000 врати у храну", рекао је Серж Аме, директор белгијске фабрике "Зелена", која је у Инђији прошле године […]

понедељак, март 10, 2014 / 10:42

У Србији се годишње обрне 300 милиона евра на црном тржишту продајом меса угинулих животиња, које нелегалним путевима заврши у месарама, објавио је данас „Блиц“.

"Од 250.000 тона укупног отпада угинулих животиња годишње се у Србији бар 150.000 врати у храну", рекао је Серж Аме, директор белгијске фабрике "Зелена", која је у Инђији прошле године покренула фабрику "Енергозелена" за безбједно уклањање животињског отпада.

Аме је рекао за "Блиц" да је овакав бизнис омогућен непримјењивањем усвојених закона и упозорио да ће преговори о придруживању ЕУ бити под знаком питања уколико се овај проблем не ријеши.

"Ако се узме цена од само два евра по килограму, колико кошта сировина у производњи паштета, пљескавица и других производа, долази се до цифре од 300 милиона евра годишње, који се окрећу у овом бизнису", нагласио је Аме.

Белгија је због непоштовања билатералног споразума тужила Србију која има рок од неколико мјесеци да почне да примјењује Закон у области безбједног уклањања животињског отпада.

Суочена са међународном арбитражом и одштетом, Влада Србије формирала је радну групу, а као резултат тога је хапшење власника месаре у Великој Плани код кога је заплијењена тона меса угинулих крава и коња.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *