Барселона: Комби на “Ла Рамбли“ убио 13 људи

– Каталонски министар унутрашњих послова поновио је да је у нападу у Барселони 13 особа погинуло, истакавши да би тај број могао да буде још већи.

петак, август 18, 2017 / 09:56

Жоаким Форн је навео да у нападу повређено око стотину људи, као и да има особа које су у критичном стању и за чије животе се боре љекари.

Он је број 13 поменуо и у свом првом обраћању, да би се потом огласио и предсједник Каталоније Карлес Пуџдемон, који је навео да има „око 12 страдалих“, уз процјену да је 15 особа у веома тешком стању.

Такође, потврдио је и да су двије особе ухапшене.

Министар унутрашњих послова је раније додао и да је једна особа ухапшена и да се „третира као терориста“, а демантовао је наводе медија да је послије напада дошло до талачке кризе у једном ресторану.

Полиција је потом саопштила да је ухапшена још једна особа, као и да се догодио издвојени инцидент у ком је једно возило ударило полицајце и да је једна особа убијена.

Ла Рамбла, улица са продавницама која иде кроз центар Барселоне, једна је од главних градских туристичких дестинација. Пјешаци се крећу широким тротоаром на средини улице, а кола иду са обе стране.

За сада непозната особа је бијелим комбијем улетјела у пјешачку зону и возила око 600 метара, ударајући људе који су се нашли на путу.

Возач и још једна особа су побјегли са мјеста трагедије, а потом је полиција саопштила да је ухапсила једну особу.

Кроз шпанске медије су се шириле информације да је дошло до талачке кризе у једном ресторану, као и да су се ту нашли нападачи.

Полиција је спровела противтерористичку акцију и навела да инцидент третира као терористички напад. Појавиле су се и информације да је једна особа убијена у размјени ватре са полицијом, као и да је ухапшена још једна особа.

Службе безбједности су навеле да је Дрис Оукабир особа која је изнајмила комби којим је извршен напад.

Исламска држава“ преузела одговорност

„Исламска држава“ преузела је одговорност за терористички напад у Барселони, јавила је новинска агенција АМАК.
У данашњем нападу комбијем у центру Барселоне погинуло је 13, а према посљедњим подацима, рањено 80 лица.

„Починиоци напада у Барселони су војници жИсламске државеж и они су извели операцију као одговор на позиве да мете напада буду државе коалиције“, јавља агенција, која је главно гласило џихадиста.

Ријеч је о коалицији предвођеној САД против „Исламске државе“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *