Бања Лука: Усвојен буџет мањи за 26 одсто од прошлог

Одборници градског парламента су на трећој редовној сједници, која је одржана данас, 28. децембра, усвојили буџет Града Бања Лука за сљедећу годину у износу од 145.030.000 КМ, који је за 26 одсто мањи у односу на текућу годину. Приједлог буџета Града Бања Лука за 2013. годину израђен је у складу са Законом о буџетском систему, […]

петак, децембар 28, 2012 / 23:27

Одборници градског парламента су на трећој редовној сједници, која је одржана данас, 28. децембра, усвојили буџет Града Бања Лука за сљедећу годину у износу од 145.030.000 КМ, који је за 26 одсто мањи у односу на текућу годину.

Приједлог буџета Града Бања Лука за 2013. годину израђен је у складу са Законом о буџетском систему, Законом о трезору, те на основу смјерница Министарства финансија исказаних на Нацрт буџета Града за 2013. годину, као и на основу приједлога и сугестија изнесених на јавној расправи, саопштено је из Града.

„Данас смо усвојили буџет за наредну годину, који је урађен на реалним основама. Он мора да буде рестриктиван због пада прихода који се очекују у наредној години, али и због тога што неће бити новог кредитног оптерећења“, изјавио је градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић.

Он је нагласио да је при конципирању буџета вођено рачуна да се, прије свега, обезбиједи веће издвајање за подстицаје за развој привреде и пољопривреде.

„Та средства нису довољна, али крећемо са том политиком, која ће морати дати резултате у кратком року“, истакао је градоначелник, додавши да се овдје не ради само о средствима која је Град Бања Лука планирао да пласира као субвенције.

„Имамо ту и 8,5 милиона КМ кредита, којим купујемо Технолошки бизнис-парк, који ће – надам се – дефинитивно почети да живи. Други важан сегмент је социјална сфера и у њој смо повећали средства за око четири милиона марака. Укупна издавајања у 2013. години за социјалну заштиту кроз Центар за социјални рад биће 12 милиона, Центар за предшколско образовање и васпитање – девет милиона, те програм Заједничке комуналне потрошње и уређења градског грађевиснког земљишта око 25 милиона и то су најбитније ставке“ рекао је градоначелник Бање Луке.

Гаврановић је навео да су рестрикције обављене на свим ставкама трошкова, односно на расходима на којима су биле могуће одређене уштеде, укључујући и плате радника у градској администрацији. Уштеда по том основу у 2013. години биће око 1,6 милиона КМ.

„Покушавамо да рационално планирамо дио средстава који нам је остао на располагању, да одржимо све функције града, али да не зауставимо његов развој и зато ћемо наставити започете пројекте оним средствима које имамо на располагању из редовних средстава и кредита, које преносимо из ове године“, закључио је Слободан Гаврановић.

Предсједник Скупштине Града Бања Лука, Будимир Балабан, истакао је да се у складу са припремљеним приједлогом буџета данас понашала и Скупштина.

„Амандмани који нису усвојени, нису добили потребну већину и у таквој једној демократској процедури нису били предмет коначног приједлога и коначног усвајања буџета. Оно што је најбитније, како за све буџетске кориснике у 2013. години, тако и за грађане Бање Луке, је да је буџет усвојен благовремено, па можемо да кажемо да ће Град функционисати у пуном капацитету у наредној години. Управо то је и најважнији задатак Скупштине и Административне службе Града Бања Лука“, истакао је Балабан.

На сједници градског парламента данас је усвојена и Одлука о утврђивању пореске стопе за опрезивање непокретности на подручју Града Бања Лука за 2013. годину у висини од 0,18 одсто од процијењене вриједности непокретности, што је идентично овогодишњој стопи. Такође, усвојена је и вриједност бода за обрачун комуналне накнаде за наредну годину, која је иста као и овогодишња.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *