Бања Лука није књижевна провинција

Кратком бесједом писца Светислава Басаре синоћ је отворен бањолучки Сајам књига 2012. У 18.00 часова, у дворани Борик гдје се Сајам одржава, Басара је позвао бањолучку издавачку и културну сцену да наступи са више самопоуздања. – Драго ми је што отварам овај сајам јер Бања Лука на мапи српске књижевности не заузима мјесто провинције. У […]

уторак, септембар 18, 2012 / 19:04

Кратком бесједом писца Светислава Басаре синоћ је отворен бањолучки Сајам књига 2012.

У 18.00 часова, у дворани Борик гдје се Сајам одржава, Басара је позвао бањолучку издавачку и културну сцену да наступи са више самопоуздања.

– Драго ми је што отварам овај сајам јер Бања Лука на мапи српске књижевности не заузима мјесто провинције. У Републици Српској се ствара једнако добра поезија и проза као и у Србији – рекао је Басара.

Поздравни говор на сајму одржао је министар науке и технологије Српске Јасмин Комић, а на отварању је наступала и Етно група "Траг".

У оквиру сајма биће организовано неколико округлих столова на теме издаваштва, књижевне критике, дјечије књижевности, о медијима и књижевности, филму и књижевности, итд., на којима ће између осталих учествовати Мирко Вуковић, Веселин Гатало, Борјана Мрђа, Горан Дакић, Дани(ј)ел Симић, Берислав Благојевић, Лана Басташић, Воки Ерцег, Дане Комљен и други.

– Сајам је отприлике на истом нивоу као прошле године. Што се тиче посјете, треба узети у обзир економску ситуацију у којој се налазимо као и чињеницу да смо у Бањој Луци неколико мјесеци имали улични сајам књига, гдје је било доста издања, тако да сумњам да ће посјета надмашити прошлогодишњу – каже писац Берислав Благојевић и додаје да сматра да је програм сајма сасвим солидан с обзиром на све чињенице и потешкоће у вези организације.

Благојевић ће 21.09. у оквиру вечерњих дешавања на бањолучком сајму, у кафеу у Народној и универзитеској библиотеци РС, промовисати своју књигу “Револуционар“.

На Сајму, према ријечима организатора  учествује више од 100 издавача из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Црне Горе, Хрватаске, Словеније, Бјелорусије и других земаља из региона. који су своје штандове и књиге ове године смјестили у дворану Борик.

Најбољим издавачима као и претходних година биће додијељене сајамске награде, "Моштаница" за издавачки подухват године, "Липље", за савремену књижевност, "Гомионица" за књигу за дјецу и "Ступље" за његовање српске традиције. О наградама одлучује жири који чине Сања Мацура, Мирко Вуковић и Зорица Никитовић, а биће додијељене награде "Гутенберг" за графички најбоље произведену књигу, које додјељује жири Удружења графичара Републике Српске.

Овогодишњи Сајам одвија се под мотом "Један дан једна књига-читај да би живио"0 КОМЕНТАРА

 1. Јуче написах да ће бесједа зависити од стања Басариног.
  И бијах у праву – то је дефинитивно била најкраћа бесједа у историји бесједништва.

  А ово из наслова – да БЛ није књижевна провинција: ови из редакције, осим што су традиционално лијени, још имају и смила за хумор.

 2. Ника,
  Захваљујемо још једном на оцјени да имамо смисла за хумор, али ово са традиционално лијенима је код вас постало опште мјесто. 🙂

  Извињавамо се што је пуно посла, а плећа нејака, но драго нам је чути да нисмо књижевна провинција, макар и од Светислава Басаре.

 3. Како сте само мудри (осим што сте ….) – ставили сте овај тужни смајлић знајући да ће ме разњежити.

  Ајде, ајде, нема кукања о нејаким плећима и брду посла – па јесте ли најчитанији портал у РС или нисте?

  А, ово за Басару – ајде да будемо озбиљни – гарантујем да не зна набројати 3 писца из РС и ту ћете ми морати вјеровати на ријеч. Његову јучерашњу бесједу су чиниле ове 2 реченице које сте цитирали + још једна просто проширена. Ето, толико нам има за поручити човјек који отвара сајам књига у једној не-провинцији.

  ПС
  Колико год примјећујем да сте …., толико стоји и то да уважавате критике и паметне приједлоге интелигентних коментатора којих овдје, на срећу, још увијек има.

  Ето, а сад, што би рекао чика Слоба, свак на своје радно мјесто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *