Бан Ки Мун: Да се размотри српска жалба на Брамерца

Генерални секретар УН Бан Ки-мун ће затражити од Тужилачког већа Хашког трибунала да размотри жалбу Удружења несталих сарајевско-романијске регије у којој се указује на дискриминацију српских жртава од стране главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, пише “Глас Српске”. Предсједнику Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милану Мандићу Бан Ки-мун је упутио одговор на допис у којем се жалио […]

петак, децембар 28, 2012 / 14:03

Генерални секретар УН Бан Ки-мун ће затражити од Тужилачког већа Хашког трибунала да размотри жалбу Удружења несталих сарајевско-романијске регије у којој се указује на дискриминацију српских жртава од стране главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, пише “Глас Српске”.

Предсједнику Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милану Мандићу Бан Ки-мун је упутио одговор на допис у којем се жалио да се Брамерц приликом посјета БиХ редовно састаје само са представницима бошњачких удружења која окупљају породице жртава чиме дискриминише српске жртве.

“Бан Ки-мун ми је одговорио да ће нашу жалбу на понашање Брамерца упутити Тужилачком већу Хашког трибунала које ће расправљати о томе да ли је Брамерц требало да разговара само са представницима жртава једног народа. Очекујемо да ће донијети одлуку о томе”, рекао је Мандић.

Он је додао да је добро да је реаговао генерални секретар УН, јер је недопустиво да о жалби на понашање Брамерца одлучује сам Брамерц, односно Хаг.

"Глас Српске" објавио је јуче одговор предсједника Хашког трибунала Теодора Мерона које је Удружењу несталих сарајевско-романијске регије упутио 22. новембра.

Мерон је, наиме, написао да је жалбу на рад Брамерца упутио тужиоцу на разматрање, односно самом Брамерцу.

На питања "Гласа" како је могуће да главни тужилац Хашког трибунала сам разматра жалбу на његов рад, из Хашког трибунала нису одговорили.

“Канцеларија тужиоца је независна од Већа и предсједника Трибунала. Ваша питања прослијеђена су Канцеларији тужиоца Брамерца”, речено је том листу у Трибуналу.

Брамерц се приликом последње посјете БиХ од 15. до 17. октобра састао са члановима Предсједништва БиХ, представницима правосудних институција, те са бошњачким удружењима породица жртава рата, али не и са представницима српских и хрватских удружења.

Због тога су многобројна српска удружења погинулих, страдалих и несталих упутила жалбе Хашком трибуналу, Савјету безбједности УН и Комитету за људска права УН.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *