Багдад ускратио дозволу за слијетање турском министру

Ирачке власти ускратиле су дозволу за слетање авиону турског министра енергије који је путовао на конференцију и ирачком Курдистану, што је нови знак затегнутости односа Багдада са Анкаром и курдским регионом Ирака. Приватни авион који је возио министра од Истанбула до Ербила, главног града Ирачког Курдистана, био је приморан да слети у граду Кајзери југоисточно […]

среда, децембар 5, 2012 / 08:15

Ирачке власти ускратиле су дозволу за слетање авиону турског министра енергије који је путовао на конференцију и ирачком Курдистану, што је нови знак затегнутости односа Багдада са Анкаром и курдским регионом Ирака.

Приватни авион који је возио министра од Истанбула до Ербила, главног града Ирачког Курдистана, био је приморан да слети у граду Кајзери југоисточно од Анкаре.

Ирачка дирекција за цивилну авијацију саопштила је да је одбила да изда дозволу за слијетање зато што нису поштовани прописи.

„Ми ниједном авиону нисмо забранили да уђе у наш ваздушни простор, али имају специјалне прописе и законе који регулишу летове одређених авиона”, рекао је директор дирекције за авијацију Насер Бандар.

Он је додао да су захтјеве за приватне авионе поред Турске поднијели и Уједињени Арапски Емирати и Јордан и да су сва три захтјева одбијена, јер нису била у складу са ирачким законима и прописима.

Чињеница да је турски министар енергије ишао на конференцију о енергији у Региону Курдистан вјероватно не би била по вољи влади у Багдаду, наводи Ројтерс.

Багдад и влада Ирачког Курдистана на сјеверу земље су одавно у спору око права на нафту и земљу, а ирачкој влади се не допада настојање Анкаре да успостави ближе везе са ирачким Курдима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *