Aсанж остаје у еквадорској амбасади, али у Шведској?

Еквадор разматра могућност да од британских власти затражи да оснивача Викиликса Џулијана Асанжа пребаци у еквадорску амбасаду у Шведској, како би тамо одговарао на оптужбе за сексуално злостављање. Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је новинарима у Киту да постоји неколико могућности за рјешење ситуације са Асанжом. Једна од могућности је да се “његова […]

недеља, септембар 23, 2012 / 09:48

Еквадор разматра могућност да од британских власти затражи да оснивача Викиликса Џулијана Асанжа пребаци у еквадорску амбасаду у Шведској, како би тамо одговарао на оптужбе за сексуално злостављање.

Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је новинарима у Киту да постоји неколико могућности за рјешење ситуације са Асанжом.

Једна од могућности је да се “његова изјава узме у нашој амбасади у Лондону или да Еквадор добије одобрење да га пребаци у нашу амбасаду у Шведској како би се случај наставио тамо, уз заштиту Еквадора и испуњавање захтјева шведског правосуђа”, казао је Патино.

Британски званичници још нису реаговали на Патинов приједлог.

Асанж се у амбасади Еквадора у Лондону налази од 19. јуна, у покушају да избјегне изручење Шведској, гдје је оптужен за сексуално злостављање.

Асанж тврди да је та оптужба дио завјере чији је циљ да му се суди у САД, због тога што је његов сајт Виликикс објавио велики број тајних америчких депеша. Шведска и САД то демантују.

Еквадор је оснивачу Викиликса дао политички азил 15. августа, али су британске власти запријетиле да ће га ухапсити чим крочи изван те дипломатске мисије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *