Асад: Очистићемо Сирију од исламских екстремиста

Сиријски предсједник Башар ел Асад рекао је да ће земљу „очистити“ од исламских екстремиста који су, како тврди, одговорни за самоубилачки напад на џамију у Дамаску у којем су погинуле 42 особе.  Међу погинулима је и сунитски свештеник Мохамед ел-Бути, познат као присталица сиријског предсједника. У саопштењу сиријског предсједника, које је пренијела државна сиријска агенција, […]

петак, март 22, 2013 / 14:44

Сиријски предсједник Башар ел Асад рекао је да ће земљу „очистити“ од исламских екстремиста који су, како тврди, одговорни за самоубилачки напад на џамију у Дамаску у којем су погинуле 42 особе.

 Међу погинулима је и сунитски свештеник Мохамед ел-Бути, познат као присталица сиријског предсједника.

У саопштењу сиријског предсједника, које је пренијела државна сиријска агенција, наводи се да ће његове снаге "очистити земљу" од нападача.

Према његовим ријечима, убијени свештеник био представник правог ислама, насупрот "снагама мрака екстремистичке идеологије".

Експлозија је одјекнула јуче у вријеме вечерње молитве, а напад се догодио само неколико сати пошто су УН најавиле истрагу о томе да је у сиријском рату коришћено хемијско оружје.

Изасланик Уједињених нација у Ираку Мартин Коблер упозорио је да би сукоб у Сирији могао да се прелије у Ирак, јавио је АП.

У обраћању Савјету безбједности УН, Коблер је рекао да постоји стварна могућност да се сукоб прелије преко границе и да изазове велике политичке и безбједносне проблеме.

Коблер је истакао да ситуација на терену није стабилна јер су припадници свих етничких група и друштвених слојева подложни терористичким нападима и навео да је најмање 1.300 цивила изгубило живот од почетка новембра до краја фебруара.

Одкад је кренуо сукоб у Сирији против режима у Дамаску су почеле да дјелују и многе терористиче групе које преко границе са Ираком пребацују своје борце и наоружање, што у великој мјери дестабилизује регион.

АП подсећа да у Ираку има 120.000 сиријских избјеглица, а да око 8.000 нових избјеглица прелази границу сваки дан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *