Асад именовао новог премијера

Сиријски предсjедник Башар ал-Асад именовао је данас министра здравља Ваела ал-Халкија за новог премијера, након што је бивши шеф сирјске владе Ријад Хиџаб побјегао из земље почеком недеље у Јордан, објавила је агенција САНА.  Халки (48) је члан владајуће Баат партије и потиче из јужне провинције Дера, гдје је избила већ 17 мјесеци дуга побуна […]

четвртак, август 9, 2012 / 15:01

Сиријски предсjедник Башар ал-Асад именовао је данас министра здравља Ваела ал-Халкија за новог премијера, након што је бивши шеф сирјске владе Ријад Хиџаб побјегао из земље почеком недеље у Јордан, објавила је агенција САНА.

 Халки (48) је члан владајуће Баат партије и потиче из јужне провинције Дера, гдје је избила већ 17 мјесеци дуга побуна против Асадовог режима.

Он је био шеф те партије за Дера провинцију од 2000. до 2004. године, а 2010. је изабран за предсједника синдиката љекара Сирије.

Халки је замјенио привременог вршиоца дужности премијера Омара Галаванџија који је постављен на то мјесто неколико сати након што је Хиџаб побјегао, пренијеле су агенције.

Претходни сиријски премијер, за кога је Дамаск тврдио да је смјењен, Ријад Хиџаб пребјегао је у уторак на страну опозиције и прешао у Јордан.

„Објављујем да сам напустио убилачки и терористички режим и да сам се придружио револуцији за слободу и достојанство. Објављујем да сам од данас војник благословене револуције”, поручио је Хиџаб у саопштењу прочитаном у његово име.

Он је тако постао највиши званичник који је пребјегао на страну опозиције.

Сиријска државна телевизија објавила је да је Хиџаб смјењен само два месеца послије постављења на ту функцију. Хиџаб је био најистакнутији сунитски званичник у Асадовом режиму у коме доминира мањинска вјерска заједница алавита којој припада и Асад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *