Архимандрит Јован: Народ је против никла

Истраживање никла у рејону Вардиште, на подручју општине Вишеград, угрозило би око 2.000 домаћинстава и народ то неће дозволити, у чему има и подршку братства манастира са овог простора, рекао је парох вардишки архимандрит Јован Гардовић. Отац Јован истиче да је то гранична област са Србијом, односно Мокром Гором и да би највише ископина било […]

четвртак, март 21, 2013 / 15:33

Истраживање никла у рејону Вардиште, на подручју општине Вишеград, угрозило би око 2.000 домаћинстава и народ то неће дозволити, у чему има и подршку братства манастира са овог простора, рекао је парох вардишки архимандрит Јован Гардовић.

Отац Јован истиче да је то гранична област са Србијом, односно Мокром Гором и да би највише ископина било на том простору.

"Не знам о чему размишљају они који се слажу са тим. Вјероватно не знају какве су посљедице тога. Користи се сумпорна киселина која се ставља на отворене бушотине и спали сву земљу, остане само никл. Па та киселина негдје мора да изађе", упозорава отац Јован.

Он је истакао да Црква мора да заштити те људе. "Они помоћ једино виде у Цркви", каже отац Јован. Отац Јован каже да подржава своје парохијане и истиче да њихова упозорења нису безазлена.

"Веома су љути и због понашања људи у општини Вишеград. Стао сам уз њихову заштиту и нећу дозволити да се било шта почне", истиче отац Јован.

Он је подсјетио да је делегација манастира из Добрунске Ријеке прије мјесец дана тражила састанак код начелника општине Вишеград Славише Мишковић, али никада нису позвани.

Отац Јован напомиње да су братства манастира са овог простора послије тога упутила писмо у којем су упозорили на штетности истраживања и евентуалне експлоатације никле.

"Ово што је желе да ураде је гријех, јер ће тиме да униште божију творевину. Људи треба да се пробуде", поручио је отац Јован и подсјетио да су братства вишеградских манастира тражила помоћ и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, јер су на том простору три манастира старија од четири стотине година.

Отац Јован је рекао да ће представник манастира Светог Николаја из Добрунске Ријеке учествовати на протестном митингу, који ће бити одржан у суботу, 23. марта, у Андрићграду поводом најаве да ће почети истраживање и евентуална експлоатација никла у рејону Вардиште.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *