Америка превише потрошила новца да би направила хаос у Ираку

Десет година од америчке инвазије Ирака, која је пореске обвезнике у САД коштала 60 милијарди долара, Ирак је и даље толико нестабилан и разбијен да се чак и његови лидери питају јесу ли напори Вашингтона да се обнови ратом разорена земља, били вриједни толиког трошка. На такав закључак упућује данас објављен, завршни извештај који је […]

четвртак, март 7, 2013 / 08:15

Десет година од америчке инвазије Ирака, која је пореске обвезнике у САД коштала 60 милијарди долара, Ирак је и даље толико нестабилан и разбијен да се чак и његови лидери питају јесу ли напори Вашингтона да се обнови ратом разорена земља, били вриједни толиког трошка.

На такав закључак упућује данас објављен, завршни извештај који је Конгресу САД поднио главни ревизор за реконструкцију Ирака, Стјуарт Бауен.

Његов налаз је јасан: Сједињене Америчке Државе су у Ирак уложиле превише новца, а резултата је премало.

Реконструкција је „нарасла до пропорција које су далеко надмашиле оне што се предвиђало, а када се узме у обзир колико је новца утрошено, недовољно је постигнуто”, рекао је Бауен агенцији Асошиејтед прес (АП).

Бауен је у завршном извештају приложио своје интервјуе са челницима Ирака, укључујући премијера Нурија ал-Маликија.

Како је Ал-Малики изјавио, америчке инвестиције „могле су донијети велике промјене Ираку”, али су биле недовољне.

„Новац се трошио ненамјенски”, указао је Ал-Малики, шиитске већине у Ираку.

Предсједник ирачког парламента Осама ал-Нуђаифи, који припада мањинским сунитима, рекао је америчким ревизорима да је реконструкција његове земље „генерално имала неповољне резултате”.

А владин званичник Кјубад Талабани, представник мањинских Курда и син ирачког предсједника Џалала Талабанија је изјавио: „Мислите да ћете средити проблем ако га ‘гасите’ новцем? То једноставно не спада у стратешки начин размишљања”.

Лоши резултати из Ирака могу се узети као предвиђање за Авганистан. За реконструкцију те земље, после уласка америчких трупа 2001. године, порески обвезници САД већ су дали 90 милијарди долара, при чему тамошње војне операције нису завршене. Трајаће до 2014. године, а чак ни тада неће бити потпуно окончане.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *