Амерички сенатори траже бијег од фискалне литице

Амерички сенатори и њихови савјетници почели су синоћ да траже рјешење које ће спријечити аутоматско повећање пореза за већину Американаца, а које би добило подршку и у Сенату и у Представничком дому до Нове године. Ако договор буде постигнут, гласање о предлогу у Сенату могло би да почне у недељу, пише Њујорк тајмс. У оквиру […]

недеља, децембар 30, 2012 / 14:52

Амерички сенатори и њихови савјетници почели су синоћ да траже рјешење које ће спријечити аутоматско повећање пореза за већину Американаца, а које би добило подршку и у Сенату и у Представничком дому до Нове године.

Ако договор буде постигнут, гласање о предлогу у Сенату могло би да почне у недељу, пише Њујорк тајмс.

У оквиру тих преговора у последњем минуту, посланици разматрају и начине да очувају повластице за незапослене, спријече смањење плата за докторе у оквиру федералног система здравствене заштите и друге мјере.

Амерички Конгрес има времена до 1. јануара да спријечи „фискалну литицу”, односно повећање пореза и драстично смањење буџетских трошкова, до чега ће доћи аутоматским престанком важења повољнијих пореских стопа утврђених у време предсједника Џорџа Буша.

Економисти оцјењују да би то могло да врати земљу у рецесију.

Предсједник Барак Обама је рекао да ће, ако преговори сенатора не успију, тражити од Сената да закаже посебно гласање о мјерама које ће се односити само на пореске олакшице за средњу класу и повластице за незапослене.

„Једноставно не можемо да приуштимо политичко самонаношење повреде нашој економији”, казао је Обама у редовном седмичном обраћању.

Он је рекао да је тржиште некретнина почело да се опоравља, што може бити заустављено смањењем примања, као и да је стопа незапослености најнижа од 2008.

Питање које изазива највећа размимоилажења међу посланицима јесте утврђивање пореске стопе у наредној деценији и касније. Обама и демократе траже повећање пореза на приходе веће од 250.000 долара годишње, док републиканци желе да тај минимум прихода буде већи, можда 400.000 долара.

Аутоматско повећање пореза и смањење буџетских издатака 1. јануара 2013. године, што ће изазвати такозвану „фискалну литицу”, договорена су прошле године као подстрек двема странама да нађу начин да се договоре о смањењу дефицита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *