Амерички кошаркаши су тестирани на допинг

Директор Антидопинг агенције Републике Србије Ненад Дикић рекао је јуче да су амерички кошаркаши тестирани на Олимпијским играма у Лондону, као што су то били и на осталим Играма од Сиднеја 2000. године. „Фама да се њима не ради допинг контрола, везана је и за чињеницу да НБА није потписник антидопинг Кодекса и да самим […]

уторак, август 7, 2012 / 07:57

Директор Антидопинг агенције Републике Србије Ненад Дикић рекао је јуче да су амерички кошаркаши тестирани на Олимпијским играма у Лондону, као што су то били и на осталим Играма од Сиднеја 2000. године.

„Фама да се њима не ради допинг контрола, везана је и за чињеницу да НБА није потписник антидопинг Кодекса и да самим тим не раде допинг контроле. Реалност је потпуно другачија: НБА играчи се редовно контролишу и то практично сваки играч четири пута током сезоне, што значи око 1.800 контрола”, рекао је Дикић.

Он је објаснио да је проблем што амерички кошаркаши имају колективан уговор са НБА лигом која забрањује објављивање позитивних допинг резултата.

„Казне за допинг у НБА су другачије и најчешће се изричу у трајању од неколико утакмица, до неколико недеља неиграња. У НБА позитиван резултат на марихуану може бити санкционисан и само једном утакмицом, док у светској кошарци та казна иде до две године”, рекао је Дикић.

По његовим ријечима, истразивање је показало да је марихуана три пута чешћа у кошарци него у осталим спортовима и да управо она сврстава тај спорт међу пет са највећим бројем допингованих такмичара: на марихуану отпада од 40 одсто до 72 одсто свих позитивних тестова у кошарци.

Пошто метаболити остају у организму и неколико недеља, редовни уживаоци марихуане су практично стално позитивни, рекао је Дикић.

Директор Антидопинг агенције истакао је да се „неправда према америчким кошаркашима огледа и у томе што велики број играча других репрезентација игра у НБА, али се подразумева њихова допинг исправност”.

На Олимпијским играма у Лондону има много играча из НБА, који не играју само за репрезентацију САД, а играју за Француску, Шпанију, Литванију, Аргентину, Аустралију, Бразил, Велику Британију, Нигерију, Кину и Русију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *