Амерички генерал предлаже блискоисточни ракетни штит

Амерички генерал Џон Шаплан предложио је данас да Израел унаприједи свој антиракетни систем, да укључи сусједни Јордан, а можда и Египат. Он је то рекао на безбедносној конференцији у Тел Авиву, а један израелски званичник је поздравио такву идеју. Јордан и Египат су склопили мировни споразум с Израелом и донекле дијеле забринутост те земље због […]

понедељак, март 10, 2014 / 22:04

Амерички генерал Џон Шаплан предложио је данас да Израел унаприједи свој антиракетни систем, да укључи сусједни Јордан, а можда и Египат.

Он је то рекао на безбедносној конференцији у Тел Авиву, а један израелски званичник је поздравио такву идеју.

Јордан и Египат су склопили мировни споразум с Израелом и донекле дијеле забринутост те земље због развоја иранског нуклеарног програма и грађанског рата у Сирији. Јорданска лука Акаба је такође под пријетњом краткодометних ракета исламских милитаната с египатског Синаја, наводи Ројтерс.

„Ако смо у стању да изградимо регионалну одбрамбену способност у, рецимо Јордану, та способност може лако да брани Израел, Јордан, чак и Египат и, ако то желите, да дода више од једног слоја вашој вишеслојној одбрани”, рекао је Шапланд, главни одбрамбени аташе у америчкој амбасади у Тел Авиву.

Јаир Рамати, предсједавајући Израелске организације за одбрану од ракета, одвратио је да је „политика (израелског) Министарства одбране увијек била да сарађује са земљама у региону, укључујући поменуте”. Јордански званичници и портпарол египатске амбасаде одбили су да било шта коментаришу.

Израел је потписао мировни споразум с Египтом 1979, а с Јорданом 1994. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *