Америчка војска прогласила Асанжа непријатељем државе

Америчка војска означила је оснивача Викиликса Џулијана Асанжа за непријатеља државе. Тако бар проистиче из недавно објављених докумената обавјештајне службе америчког ратног ваздухопловства, пренијели су аустралијски медији. Сваки припадник војске који контактира са Викиликсом или његовим присталицама ризикује да буде оптужен за “комуницирање са непријатељем”, што је злочин за који може услиједити и “смртна казна”, […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 16:19

Америчка војска означила је оснивача Викиликса Џулијана Асанжа за непријатеља државе.

Тако бар проистиче из недавно објављених докумената обавјештајне службе америчког ратног ваздухопловства, пренијели су аустралијски медији.

Сваки припадник војске који контактира са Викиликсом или његовим присталицама ризикује да буде оптужен за “комуницирање са непријатељем”, што је злочин за који може услиједити и “смртна казна”, наводи се у документима који су објелодањени сходно америчком закону о слободи информисања.

Асанж је тако сврстан у исту правну категорију као терористичка мрежа Ал Каида и талибани, наводи аустралијски лист “Ејџ”.

Мајкл Ратнер, амерички адвокат Џулијана Асанжа који је аустралијски држављанин, каже да означавање Асанжа и Викиликса као непријатеља, може да има озбиљне импликације за Асанжа ако би био изручен САД, јер се према непријатељима поступа у складу са војним законима.

Асанж је 19. јула затражио азил у амбасади Еквадора у Лондуну након што је исцрпио све опције у оквиру британског правосуђа како би избјегао екстрадицију Шведској гдје је оптужен за силовање и сексуално злостављање.

Он тврди да је случај у Шведској само дио завере да му се суди у САД због његовог рада на Викиликсу, који је објавио бројна тајна америчка документа, што Шведска и Вашингтон демантују.

Оснивач Викиликса обратио се јуче путем видео линка представницима Уједињених нација и том приликом је критиковао америчког предсједника Барака Обаму за пружање подршке слободи говора на Блиском истоку док истовремено “прогони” Викиликс због објављивања тајних дипломатских депеша.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *