Амбасадор САД се извинио Пољској због убрајање у нацисте

Амерички амбасадор у Варшави Стивен Мал извинио се данас Пољској због коментара шефа ФБИ Џејмса Комија да Пољска са Њемачком дијели одговорност за холокауст наводећи да то мишљење није амерички став. Мал је, након што је због изјаве Комија био позван у министарство иностраних послова Пољске, изјавио за новинаре да нацисти сносе искључиву одговорност за […]

недеља, април 19, 2015 / 23:44

Амерички амбасадор у Варшави Стивен Мал извинио се данас Пољској због коментара шефа ФБИ Џејмса Комија да Пољска са Њемачком дијели одговорност за холокауст наводећи да то мишљење није амерички став.

Мал је, након што је због изјаве Комија био позван у министарство иностраних послова Пољске, изјавио за новинаре да нацисти сносе искључиву одговорност за холокауст, у којем је током Другог свјетског рата убијено шест милиона европских Јевреја.

„Јасно сам ставио до знања како мишљење да је Пољска на било који начин одговорна за холокауст не представља амерички став”, истакао је амбасадор Мал након данашњег сусрета са замјеником пољског министра иностраних послова.

Пољски предсједник Броњислав Коморовски је коментар директора ФБИ назвао увредом за Пољску и за хиљаде Пољака који су помагали Јеврејима, као и изразом „недостатка историјског знања”, преноси АФП.

У чланку за Вашингтон пост од 16. априла Коми је рекао како „у својим главама, убице и саучесници Њемачке, Пољска и Мађарска, сматрају да нису учинили никакво зло. Они су убиједили себе да је то била права ствар коју су морали да ураде.” Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *