Амбасадор Конузин напушта дипломатију

Александар Конузин био је руски амбасадор званично, али остаће упамћен као амбасадор Срба у Србији. У време диктатуре Бориса Тадића, он је бранио наше националне интересе и на јавним скуповима у лице нашим и страним политичарима говорио оно што већина Срба мисли, због чега је постао омиљен. Конузин се синоћ опростио од Срба, Београда и […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 08:15

Александар Конузин био је руски амбасадор званично, али остаће упамћен као амбасадор Срба у Србији. У време диктатуре Бориса Тадића, он је бранио наше националне интересе и на јавним скуповима у лице нашим и страним политичарима говорио оно што већина Срба мисли, због чега је постао омиљен. Конузин се синоћ опростио од Срба, Београда и каријере дипломате.

Мој мандат је завршен, одлазим из Београда и свијета дипломатије, рекао је руски амбасадор Александар Конузин и нагласио да његова земља према Србији гаји топле и пријатељске односе. – Опраштам се од вас и желео бих да запамтим ваша лица, јер сам све вријеме овде осећао топлоту и доброту према мојој земљи Русији.

Шеф српске дипломатије Иван Мркић пожелео је Конузину на опроштајном ручку успех на новој функцији у Министарству за ванредне ситуације Руске Федерације.
Мркић је Конузину одао признање на сарадњи и залагању на унапређењу билатералних односа и рекао да се нада да ће се везе између Србије и Русије интензивирати у свим областима.

Биографија
Александар Васиљевич Конузин ( Александр Васильевич Конузин рођен 25. децембра 1947) је руски дипломата, ванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији.

Године 1971. завршио је Московски државни институт за међународне односе МИП. Говори енглески и француски језик.

У дипломатији је од 1971. године. Радио је у амбасадама у Камеруну (1971—1973), Габону (1974—1978), Алжиру (1981—1986), Француској (1991—1996) и у сталној мисији Русије при ОУН у Њујорку (2001—2005).

Од 2005. до априла 2008. године је био директор Департмана за међународне организације Министарства иностраних послова Русије.

Дана 18. априла 2008. године Александар Конузин је уручио председнику Републике Србије Борису Тадићу акредитивна писма, којима га председник Руске Федерације Владимир Путин овластио за ванредног и опуномоћеног амбасадора Руске Федерације у Републици Србији.

Ожењен је, има кћерку.

Због чега га Срби воле

Дана 15. септембра 2011, на београдском безбедносном форуму, амбасадор Конузин је напустио форум незадовољан током расправе.

„Збуњен сам. НАТО, Кфор и Еулекс планирају да доведу шиптарске царинике на прелазе на сјеверу Косова и тиме прекрше свој мадат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а из публике на ту тему није постављено ни једно једино питање. „Има ли Срба у овој публици, бринете ли за судбину својих сународника“, упитао је Конузин.

Такође је и оштро реаговао на коментаре током форума да Руска Федерација у Србији ради искључиво ради својих интереса.

Том приликом је изјавио: „Реците ми које интересе су имали руски добровољци када су долазили да се боре са вама. Русија има интересе. А ко их нема? Ми улажемо у вашу земљу, иако неки Срби желе да ставе вашу земљу под страну контролу. Имамо интересе, али се наши интереси поклапају са вашима“. 0 КОМЕНТАРА

  1. „У време диктатуре Бориса Тадића“
    Врло непрофесионално, ужас. Без обзира на мишљење о Борису Тадићу на овај начин извјештавати је сулудо! 😛

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *