Алкохол: Срби пију највише, али не могу извући просјек у БиХ

Грађани Србије годишње попију више од 12,5 литара алкохола што их сврстава у балканске рекордере, показало је посљедње истраживање Свјетске здравствене организације. Према овом истраживању, најмање алкохола на подручју Балкана конзумирају становници Босне и Херцеговине, јавља Анадолија. Према резултатима поменутог извјештаја, Турска је европска земља чији становници у просјеку конзумирају најмање алкохола и алкохолних пића. […]

уторак, мај 13, 2014 / 15:09

Грађани Србије годишње попију више од 12,5 литара алкохола што их сврстава у балканске рекордере, показало је посљедње истраживање Свјетске здравствене организације.

Према овом истраживању, најмање алкохола на подручју Балкана конзумирају становници Босне и Херцеговине, јавља Анадолија.

Према резултатима поменутог извјештаја, Турска је европска земља чији становници у просјеку конзумирају најмање алкохола и алкохолних пића. Наиме, просјечан становник Турске старији од 15 година годишње конзумира мање од 2,5 литара алкохола и алкохолних пића. Турска је такође у групи земаља у свијету у којима се годишње попије најмање алкохола.

Након Турске, посматрано на европском нивоу, слиједе Босна и Херцеговина, Албанија, Македонија, Малта и Италија, гдје једна особа изнад 15 година у просјеку годишње конзумира од 5 до 7,4 литара алкохола и алкохолних пића.

Истраживање СЗО је показало да на простору Балкана, у просјеку, најмање пију Босанци и Херцеговци, Албанци и Македонци, а највише Србијанци. Становници Србије у просјеку годишње попију више од 12,5 литара. Одмах иза су Хрвати који годишње попију до 10 до 12,4 литара алкохола и алкохолних пића.

Према наводима СЗО, у БиХ се највише конзумирају жестока пића (73 посто), а након тога пиво (23 посто) и вино (четири посто).

С друге стране, највише алкохола и алкохолних пића у Европи конзумирају становници земаља источне и централне Европе, као што су Украјина, Бјелорусија, Пољска, Бугарска, Чешка, Мађарска, Румунија, Словачка и Русија, гдје особа старија од 15 година у просјеку годишње конзумира више од 12,5 литара алкохола и алкохолних пића.

Осим ових европских земаља, земље гдје особа старија од 15 година у просјеку годишње конзумира више од 12,5 литара алкохола и алкохолних пића, јесу Србија и Португал.

Након ових европских земаља, највише алкохола у просјеку конзумирају становници Француске, Њемачке, Велике Британије, Шпаније, Белгије, Швајцарске, Аустрије, Грчке, Финске, Естоније, Летоније и Хрватске, гдје пунољетан просјечан становник годишње попије од 10 до 12,4 литара алкохола.

Посматрано на глобалном нивоу, земље чији становници у просјеку годишње попију највише алкохола су земље источне и централне Европе, као и Русија, гдје у просјеку један становник на годишњој основи конзумира више од 12,5 литара алкохола и алкохолних пића.

С друге стране, земље у свијету чији становници конзумирају најмање алкохола, односно мање од 2,5 литара годишње по особи, махом су арапске земље, земље Блиског Истока и земље сјеверне Африке.

Од осталих земаља свијета, просјечан становник Сједињених Америчких Држава годишње конзумира од 7,5 до 9,9 литара алкохола и алкохолних пића, Кине од 5 до 7,4 литра, Индије од 2,5 до 4,9 литара а просјечан становник Канаде од 10 до 12,4 литара годишње.

Према посљедњим подацима СЗО, највише алкохола у просјеку се попије у источној Европи, сјеверној Азији, западној Европи и Канади, а најмање на Блиском Истоку и Сјеверној Африци.

Иначе, у просјеку сваки човјек у свијету у годину дана попије 6,1 литара чистог алкохола или алкохолних пића.

Такође, занимљиво је да скоро 30 посто укупног алкохола који се попије годишње одлази на пића произведена у кућним радионицама, за која се наглашава да су посебно штетна за здравље.

Према подацима СЗО, процјењује се да је алкохол кривац за смрт 2,5 милиона особа широм свијета годишње, што је више од АИДС-а или туберкулозе. У Русији је, напримјер, једна од пет смрти мушких особа узрокована алкохолом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *