Ако сте заборавили на чијој је страни, Кецмановић објашњава у Политици

Професор Ненад Кецмановић оцијенио је данас да је опозиција у Републици Српској сада заказала протесте јер јој јесењи локални избори не обећавају много гласова.

петак, мај 13, 2016 / 12:03

Професор Ненад Кецмановић оцијенио је данас да је опозиција у Републици Српској сада заказала протесте јер јој јесењи локални избори не обећавају много гласова.

Кецмановић је истакао и да су протести опозиције заказани сада јер међународни промотери јединствене БиХ и спонзори борбе против самосталне Српске и "непослушног /Милорада/ Додика" неће Савезу за промјене опростити и други изборни неуспјех и потражиће "нове играче".

"Дакле, за опозицију је сад или никад, иако јој, сем, заиста хронично тешке социјално-економске ситуације, ништа друго не иде на руку", поручио је Кецмановић у ауторском тексту у данашњој "Политици".

Према његовим ријечима, исход митинга је тешко прогнозирати, али је оно што је извјесно да се ништа у Републици Српској не догађа "изван међународног контекста".

"Предсједник Српске Милорад Додик је отворено указао на британску везу, која опет индиректно упућује на супер силу, а премијер Србије Александар Вучић на обавјештајне податке о убацивању подстрекача из Србије", подсјетио је Кецмановић.

Дода ли се томе, каже, "догађање народа" у Црној Гори, Македонији, па и у Хрватској, велика гужва у Српској могла би дати изговор већ дуго притајеном ОХР-у да уведе ванредно стање и принудну управу и тако докрајчи "реметалачки ентитет" заједно са његовим демократски изабраним руководством.

Он је констатовао да се, уколико би сукоб међу Србима у Српској био недовољан за тако испланиран исход, гужва увијек може повећати укључивањем за то расположених комшија из другог ентитета.

"Док су из Сарајева са задовољством сеирили како Ахмед Давутоглу дрско провоцира домаћине на отварању Ферхадије у Бањалуци, Форум бошњачких интелектуалаца био је много експлицитнији. Академик Ибрахим Бушатлија је дословце рекао `Ако Републику Српску не можемо правно укинути, можемо је физички ликвидирати. Ми ту силу имамо, а Срби је немају и зато се од нас не могу одбранити`", подсјетио је Кецмановић.

Он је рекао да је Бушатлија јасно поручио Србима да могу у помоћ звати кога хоће, али да ће им "мало ко притећи", а да Бошњацима хоће, јер увијек пристигну Асирци, Ал каида и остали.

Кацмановић је констатовао да би најлогичнији, али и за сада најмање вјероватан исход био да се учесници два митинга удруже.

"Зашто је најмање вјероватан. Зато што два спонтано окупљена народа организују два противничка политичка блока, а високи представник у БиХ Валентин Инцко је `само против корупције`. Издаја му је добродошла као допринос јединственој и функционалној БиХ", закључио је Кецмановић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *