Агенције: Закуп простора за пар људи плаћају пар хиљада КМ мјесечно

Двадесет и два службеника Агенције за развој високог образовања БИХ у нове просторије пресељаваће два мјесеца. За то вријеме плаћаће кирију иако је за потребе те агенције у центру Бањалуке, купљен нов канцеларијски простор. Све ће то да плате порески обвезници. Да су испоштовали препоруке Главне службе за ревизију институција БиХ, у агенцији за развој […]

субота, април 11, 2015 / 09:45

Двадесет и два службеника Агенције за развој високог образовања БИХ у нове просторије пресељаваће два мјесеца. За то вријеме плаћаће кирију иако је за потребе те агенције у центру Бањалуке, купљен нов канцеларијски простор. Све ће то да плате порески обвезници.

Да су испоштовали препоруке Главне службе за ревизију институција БиХ, у агенцији за развој високог образовања на закупнину простора у овом дијелу Бањалуке потрошили би 2600 марака. Умјесто тога, за само наредна два мјесеца колико ће им требати да се спакују и преселе у нове просторије, потрошиће још 15.300 марака.

У главној служби Ревизије институција БиХ већ дуго упозоравају на нереалне трошкове закупа канцеларијског простора.

Утврдили су да у инстутуцијама БиХ, у већини случајева, један радник користи и по 30 квадрата канцеларијског простора. Европски стандард је осам до 12 квадратних метара по раднику. За смјештај институција БиХ на годишњем нивоу издваја се 9,8 милиона марака.

Уред је, поред осталог, указао на нетранспарентност приликом закупљивања простора за смјештај институција БиХ, на велике разлике у цијенама закупљених простора код различитих институција, на велики број институција које закупљују просторе у центру града гдје су цијене закупа знатно веће те процијенио да Институције БиХ требају тежити закупљивању простора велицине 10-12 м2 по упосленику.

Са службом ревизије о цијенама закупа слажу се и у агенцијама за промет некретнинама. Сматрају да је мјесечни закуп од 7650 марака, колико плаћа Агенција за високо образовање, вишеструко већи од тржишног.

Простом рачуницом, Агенција за високо образовање БиХ у Бањалуци до сада је платила готово 700 хиљада марака кирије. У невладином сектору кажу да је недомаћинско трошење буџетског новца, дугогодишња пракса.

Многе институције су закупљивале просторе у истом граду у истој општини гдје су цијене биле врло различите. Чак су неке институције имале цијене и по десетак или петнаест пута веће од неке тржишне цијене.

За закуп простора који користе институције БиХ, само се на подручију Бањалуке издваја око 2,5 милиона марака, потврђено нам је у служби за заједничке послове. Драстичан примјер нерационалног трошења је и институција Омбудсмана за људска права БиХ која за смјештај осам радника плаћа кирију у износу од 6820 марака, што је такође вишеструко више од тржишне вриједности. И поред тога одбија да се пресели у нове просторије које су за њих купљене у октобру прошле године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *