16 година од злочина НАТО-а над радницима РТС-а

Ноћас у 2:06 сати навршило се 16 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а. Бомбардовањем те медијске куће, 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима, упркос томе што су они цивилни објекти и не смеју бити војни циљ, пише у јучерашњем саопштењу УНС-а. За тај ратни […]

четвртак, април 23, 2015 / 17:32

Ноћас у 2:06 сати навршило се 16 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а.

Бомбардовањем те медијске куће, 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима, упркос томе што су они цивилни објекти и не смеју бити војни циљ, пише у јучерашњем саопштењу УНС-а.

За тај ратни злочин до сада је једино одговарао тадашњи директор РТС-а Драгољуб Милановић, који је издржао казну затвора од 10 година, јер није предузео мере да се запослени РТС-а заштите и евакуишу после претњи да ће зграда бити бомбардована.

УНС у саопштењу истиче да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намеран напад на зграду РТС-а, као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника, сматра ратним злочином.

УНС подсећа да је Европска федерација новинара (ЕФЈ) на Скупштини у Београду 2011. године позвала своје чланице да се придруже УНС-у и СИНОС-у приликом обележавања 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

УНС подржава и цени досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекује да ће она имати кључну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника.

Такође, УНС се придружује иницијативи Комисије да позове Комитет за заштиту новинара из Њујорка да промени одлуку и на своју листу убијених новинара и медијских радника уврсти и 16 радника РТС-а, наводи у саопштењу то удружење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *