15 година од смјене Николе Поплашена

На данашњи дан 1999. године, Високи представник у Босни и Херцеговини, Карлос Вестендорп, смијенио је предсједника Републике Српске Николу Поплашен са те функције. Никола Поплашен је изабран за предсједника Републике Српске на изборима одржаним у септембру 1998. године, као кандидат коалиције СДС-СРС. За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на […]

среда, март 5, 2014 / 18:45

На данашњи дан 1999. године, Високи представник у Босни и Херцеговини, Карлос Вестендорп, смијенио је предсједника Републике Српске Николу Поплашен са те функције.

Никола Поплашен је изабран за предсједника Републике Српске на изборима одржаним у септембру 1998. године, као кандидат коалиције СДС-СРС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. На изборима је добио око 380.000 гласова.

Са функције предсједника Републике Српске смијењен је 5. марта 1999. одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа јер није хтио да предложи Милорада Додика за мандатара Владе Републике Српске.
Додик је у то вријеме био миљеник међународне заједнице, а Поплашен је предлагао друге кандидате.

Влада коју је тада предводио Милорад Додик, била је послије избора и даље на дужности до избора нове Владе. Поплашен је хтио да разријеши премијера и позвао се на члан 94 Устава РС који каже:

”Ако оцијени да је дошло до кризе у функционисању Владе, председник Републике може, на иницијативу најмање 20 посланика и пошто саслуша мишљење предсједника Народне скупштине и председника Владе, затражити од предсједника Владе да поднесе оставку. Уколико предсједник Владе одбије да поднесе оставку, предсједник Републике га може разријешити”.

4. марта Вестендорп је запријетио предсједнику Српске да ће га суспендовати уколико не одустане од ове намјере. Додик одговара Поплашену да поменута иницијатива није уставна, јер му је мандат, као и његовој влади, истекао провођењем септембарских избора. Такође, Додик наводи да је сасвим сигурно нарушавању Поплашеновог угледа допринијело његово конфронтирање са међународним представницима. Додик је зато затражио од Поплашена да иницијативу одбаци.

РС је тих дана очекивала доношење коначне арбитражне одлуке о статусу Брчког,

Након писма које му је послао предсједник РС, Вестендорп 5. марта саопштавајући да је искористио своја овлашћења и смијенио Николу Поплашена, а да одлука треба да ступи на снагу одмах.
ОХР Поплашена оптужује за рушење Дејтонског споразума:

”Предсједник Поплашен је вршио опструкцију имплементације Опћег оквирног споразума за мир и дјеловао у правцу стварања нестабилне ситуације у Републици Српској, чиме је довео у опасност мир како у Републици Српској, тако и у читавој Босни и Херцеговини.” Високи се чак позвао на то да ” заштите функције предсједника Републике Српске као институције, и заштите легитимних интереса народа Републике Српске”.

Високи се позвао на чувена овлаштења која су му дата чланом 5. Анекса 10 Општег споразума за мир у Босни и Херцеговини, према којем је Високи представник “на територији његовог дјеловања коначан ауторитет за тумачење Споразума о цивилној имплементацији мировног споразума,” (како он каже: тако је) и чланом ИИ (1) (д) тог истог Анекса којим се Високи представник овлаштава да “помогне, када Високи представник то сматра потребним, у рјешавању свих потешкоћа које се јављају у вези са цивилном имплементацијом.”

У члану И.1. поменутог Анекса се каже да термин “цивилна имплементација” нарочито обухвата “успоставу политичких и уставних институција у Босни и Херцеговини.”

Поплашен изјављује да је смјена “недемократска и недејтонска”, те да је не може прихватити.

Додик: Добар потез Вестендорпа

Додик не реагује одмах, али касније изјављује да је ”институцију предсједника РС угрожава предсједник Никола Поплашен и треба учинити нешто да се она заштити, а одлука Карлоса Вестендорпа била је добар потез да се то учини”.

Истог дана, 5. марта, саопштена је одлука о Брчком као неутралном дистрикту када и Додик подноси оставку јер је годину прије тога јавно обећао да ће поднијети оставку уколико Брчко не припадне РС. Вестендорп моли Додика да преиспита своју “преурањену одлуку”.

Међутим, већ 7. марта, Додик је наговијестио да би оставку могао да повуче пошто га остали политичари РС нису слиједили.

На ванредној сједници Скупштине РС, 7. марта скупштинска већина подржава Поплашена и гласа против Вестендорпове одлуке. Против гласају и Додикови коалицони партнери социјалисти и посланици из странке Биљане Плавшић, док су посланици СНСД били уздржани.

У понедељак 8.марта Вестендорп показује да не хаје ни за одлуку скупштине РС и Поплашенову смјену проглашава коначном.

”Добро је што је отишао!”

Посланик СНСД, покојни Ненад Баштинац, изјављује у уторак 9. марта:
“Поплашен за нас није предсједник. Вестендорп је у праву, јер има овлашћења да то уради.”

Нешто касније смјену подржава и Додик, који је остао премијер Српске до јануара 2001. године:

”Право је високог представника да посегне за том одлуком, које је добио по Дејтонском споразуму, у којем је садржана клаузула да је он изнад Устава БиХ и устава ентитета. Није Вестендорп дисквалификовао Поплашена већ се Поплашен сам дисквалификовао у протеклих пет мјесеци, вршећи функцију на само њему својствен начин. Он је угрожавао демократски развој РС, и у том погледу јој је нанио много штете. Добро је што је отишао”.

Поплашен као кандидат на наредним изборима

Никола Поплашен важи за једног од најискуснијих и политички најобразованијих политилчара у Републици Српској, којег би многи и данас вољели видјети као кандидата за предсједника Републике Српске.
Недавно је било говора о томе како би Поплашена могла кандидовати Српска напредна странка у РС, која би у том случају заједно са осталим опозиционим странкама, које би јој се придружиле, имала кандидата који би се равноправно укључио у трку за предсједника РС. 0 КОМЕНТАРА

 1. Može i drugačije…
  15 godina otkad su NATO snage dovele svog čovjeka, stranog plaćenika, dašak svježeg vjetra sa balkana…na vlast u RS-u, da nam jebe mater!
  I jeba nam mater!!!

 2. Професора је тада одувао са функције предсједника РС тај нови дашак вјетра, занимљиво у тим годинама, када се темељно ломила геополитичка слика Балкана, тај нови дашак вјетра са запада се ни једном није освртао какве ће то погубне последице оставити на РС у будућности. Поготово га није бринуло рушење РС, за разлику од садашње лажне забринутости.

 3. Kako da ga kandiduje SNS kad je covjek clan SRS RS. Malo je neobicno da jedna partija predlaze clana druge na visoke funkcije. Mogu zajedno jer ce biti u koaliciji. To je zapravo bio samoinicijativan prijedlog pojedinca bez da je na to saglasnost dao i sam prof. Poplasen.

 4. Odmah posle rata sam ga provalio, dovoljno je bilo semo rendgenski skrenirati taj izraz lica i sve da ti bude jasno, ne mora ni reč progovrioti. Nevarovatno je kako je nekome trebalo 16-18 godina da ga raskrinka, neverovatno je kako je na šupljim pričana o referendumu nakon srušene privrede ponovo dobio toliko glasove 2006 godine, neverovatna je naivnosti onih koji su naseli na te blegofove i štoseve za naivne, i sada kad je sve sršio, rasprodao, zadužio, oteo prirodne resurse od naroda narodi nije dovoljno da ustane u kaže dosta je bilo.
  Kakvi izbori, na izborime će dovesti isti tim koje je već bio na vlasti i pokazao se dobor u privatizaciji, koji će samo zameniti uloge, a onda će se ponoviti srbijanski scenario. Valjda nam je iz srbijanskog scenarija sa naprednjecima dovoljno da shvatimo šta će SDS-PDP raditi kad Kurta i Murta zamene uloge. Zato smenimo ih sve.
  Nema potrebe sada gubuti više vreme na isprobavanje nove SDS-PDP vlada jer i oni će nastaviti sa zadiživanjem i pričanej priča o stranim investicijam, na kuknjavu šta su nasledili od prethodne vlasti na priču o kriminalu i korupciji.

 5. Ludi ovde nije problem svjezi dasak vjetra,problem su oni koji su dosli poslje njega.Znamo sta napravise,izgubise vojsku,izgubise policiju,dobismo sipu,sud,tuzilatvo bih i svasta jos nesto..

  Ne zna se sta je gore RS u kandzama Hrvata i svjezeg daska vjetra ili u kandzama ove nesposobne opozicije.

  Trebaju nam novi ljudi i stranke

 6. Dovedše ga u helikopteru tipa FM -franjo majdančić i zabi nam penal, onesposobi nas, sveza nam kamen oko vrata i baci nas u bezdan.
  Ali, i sreća u nesreći.
  Sreća što nas nije bilo više, sreća pa su mnogi izginuli od Kosova naovamo u ratovima, bunama, revolucijama, logorima, poumirali što od boleština, što od starosti…pa je većina to pod zemljom lakše podnijela.
  Tip je monstruozniji ,ali i pametniji , recimo i od Tite, i od Staljina, od crvenog kmera…
  Te su bene slali one koji im ne mirišu u gulage, na gole otoke… Tamo im klepali barake, kible, davali kipjatok, makar jedan obrok dnevno, prevozili ih do gulaga besplatno, …Sve u svemu imali oko njih troškova.
  Ali, naš firči, radi pametno.
  Spali sva radna mjesta, sravni ih sa zemljom, naravno svoje i svoje od svojih smjesti u administraciju,i napravi gulag od Srpske.
  Ali, nema brale džaba ni čaša vode, ni mrva hljeba džaba.
  Plati i brale i vodu, i struju, i tv, i knjige djeci, i lijek… Ako nemaš ubij se, ili crkni, ili, daj krmaču iz svinjca.
  Neko ima nešto crkavice od penzije, od platice … pa ide firčiju i pdv.
  Za svaku mrvu hljeba, za svaki lijek, za knjigu, za gutljaj mlijeka ti njemu daj 17%. Mora i on od nečega da živi. I on i njegov nenarkoman, i zenga, i emir, i biskup, i montecarlo, i majkićka, i pantelija…. , ko bi ih sve nabrojao kada ih je više neko krompirove zlatice …

  Pozdrav dr Poplašenu!

 7. Da li se neko sjeća one blamaže za skupštinkom govornicom, kada je Poplašenov kandidat za predsjednika vlade Srpske mucao, otezao i glumio drogiranog majmuna dok je iznosio nepostojeći ekspoze i nabadao imena ministara među kojima je bilo i nedržavljana i neživih i nevoljnih za bilo kakvu funkciju u RS?
  KAko0 se zvaše onaj titin skojevac i sarajevski Durićev komunista kojeg je predložio naš uvaženi Predsjednik četnik za predsjednika Vlade?
  Poplašena sam vidio prvi put 92. u Banjaluci kako šeta Gospodskom, obučenog u savršen kostim četničkog vojvode.
  Sav u crnom, bez packe i za paradu, shvatio sam da od četnika u predstojećem ratu nema ništa.

 8. nervnipsihijatar, 06.03.2014. 12:20:07

  Još ti je gori četnik Dodik,okružen udbašima i Hrvatima,a ono najvažnije je da je ekonomski i demografski uništio RS.Za njega može glasati samo onaj ko ne voli narod već svoj đžep.

 9. Sjećam se da smo dokurca istinski doživljavali kao nekog ko želi uništiti republiki Srpsku, što se na kraju i dokazalo da smo svo vrijeme bili u pravu…Nezavisne novine su bile tada kao da su ih uređivali, iz današnje perspektive, senadin lavić i slaven letica…Sa Avaza bi vodiu pio danas koliko su nezavisne tada bile srbo-mrzačke! Ali eto stigne belaj svakoga…Onaj kreten ostane bez noga….Drugi po veličini skot ostane zaljepljen za autobus, na žalost sa minimalnim posledicama…Samo čekam kakva će sudbina zadesiti najveće zlo što nam se moglo desiti! Samo se nadam da nećemo morati dugo na to čekati…

 10. miro, 06.03.2014. 12:24:38

  Za tebe smo miraleme svi mi četnici, ne moraš nas diferencirati, kad bismo ti bili pri ruci i svi zatvoreni u logor kako ste zamislili „jednu i jedinu“, ti bi to sve pod nož bez da nas dijeliš kao sada. Mrš u pičku materinu, za vas obrezane imam nos, smrdite mi na loj i preko interneta.

 11. nervnipsihijatar, 06.03.2014. 12:38:42

  Majku ti jebem ustašku,za mene je Poplašen najbolji predsjednik RS,a ja koji sam bio borac i branio naš narod od vas ustaša pa da me sad ovako ponižavate,ma obećavam vam svima da se nećete dobro provesti!

 12. miro
  Vidiš li ti koliko su to govna?!
  I kada ja kažem da tu sektu treba biti, oni mene zabrane!
  To je zlo! A za zlo samo postoji batina! Džukele snsd-ove treba biti!!!

 13. dragoslav_račić, 06.03.2014. 12:46:53

  Mi se nemamo šta bojati,neka se oni boje,nisam usamljen, znam desetine boraca koji bi sutra krenuli na sve vladine poltrone da im ispraše guzove.

 14. Ко су и шта су режимлије и шта они мисле о нашем народу, најбоље се види из ових њихових дивљања по коментарима. Када би их допало, сви би они били Зенга Новаковић.

 15. nervnipsihijatar

  У ратним, а и одмах послератним годинама је свашта било. То нам је свима опште познато.
  Српска из рата изашла поцепана и подерана, НАТО и запад у највећој снази и експанзији,хоће ли бити или неће републике, свакојаких притисака. Политичари се „сналазили“ или морали, како су знали и умели.
  Неки уцењени, неки неуки, неки аморални, неки мање храбри, скоро увек се бирало између два зла.

  И оно што је урадио Додик тада, тај прелом и начин???…можда је то у том моменту морало тако, да није он можда би морао неко други итд итд…АЛИ???

  Али овдје је проблем задњих десетак година!
  А то није нимало кратак период… имати с једне стране само 1,3 милиона људи, а са друге сву власт, слободу,новац, ресурсе.
  Овако задужити,распродати, а живети горе него после рата, раслојити, посвађати народ, упропастити омладину, образовање, културу…и све то упакивати и даље у флоскуле о транзицији, св.ек.кризи, је више од безобразлука.

 16. Vidite koliko oni u zgradi vlade uzivaju kad po cijeli dan mogu kuckati komentare podrske kriminalnoj vlasti,a jos ismijavaju nas koji smo bez posla.Ako budemo samo sutili i cekali nista se nece promijeniti,moramo ih smijeniti sa funkcija.

 17. miro, 06.03.2014. 12:41:37

  Za tebe jeste. Ti si „zajeban“ estradni borac kao što je i on ispeglani salonski četnički vojvoda. O tome ti i govorim.
  Vaš učinak je duplo golo! Lajanje po portalima. Srećom, inače bismo otišli u tri majčine da vam se povjeri neki državni posao.

  Pitam da li se iko sjeća imena Poplašenovog kandidata za predsjednika Vlade, a poturice, stare i nove samo „jebu mater ustašku“.. Pa nisam ni očekivao da kažete bilo šta drugo balije stare, skrivene i nove „kandidati za bosance“. Ajde priznaj, da napravimo referendum na Frontalu koliko je vas ZA vehabijski komunizam i z MAoče, kako bi glasao miraleme?:D

 18. citamknjige…
  To je sada lijepo u njihovom slučaju…Ali kada se mi demobilisani borci iskupimo oko zgrade vlade, njima baš neće biti tada do kucanja! Poželiće da izađu… E onda ćemo mi da nastupimo! Jesi li ti nervni psihijatar? Jesam! Zubi u grkljan! Jesi li ti sasa75? Nisam! Prođi! Jesi li ti dadobl? Jesam! Zubi u grkljan!….

 19. Како ви гласате за зенгу Новаковића, у чему је фол разлика?
  Шта је страшно ако је тадашњи кандидат био покојни Фурдуловић, човјек је био регуларан потпуно, за разлику од ових из твоје зенга партије.

 20. dragoslav_račić, 06.03.2014. 13:22:25

  Nisam ja majke mi, ne šalji me u ono svoje privatno groblje nepregledno.. Ramo ramštajne gnjido bezmuda iskompleksirana. Pa tebe su lemali od jaslica preko osnovne, a u srednjoj šupari su te sarajevski jalijaši i zguzili, pa si zato tako krvoločan na „olovki“!:D
  Tebi treba onaj sedativ za konje što se šprica direkt u venu.

 21. harper, 06.03.2014. 13:24:38

  Kakav „Furdulović“, jesi li ti to neki zajebant ili si stvarno neki klinac iz Dronjkove stranke pa pamtiš kao kišna glista???:D

 22. nervni kurac
  Jedi se koliko hoćeš ali takvu đubrad, lopove i dezertera kao što si ti, mi ćemo da bijemo! Kako ćemo vas naći? Pa vrlo jednostavno! Ja već sada znam u naselju koga grada se sada nalaziš!
  I odgovori, gdje si bio kad je sav normalan svijet bio sa puškom u ruci!

 23. Ја се сјећам Фурдуловића и то је био високи функционер те Поплашенове СРС, ако нисам у праву, нема везе. Свакако је то било и прошло, а тај човјек одвано није међу живима. Не знам да га се ико из Дроњкове генерације и сјећа.
  Шта је сад ту око тога спорно, да га неће поново кандидовати? Тада је имало смисла, јер је Шешељева СРС била у коалиционој власти у Србији, радикали су расли као странка и ширили утицај на све српске земље, за разлику од оних других дашака вјетрова који су ширили смрад са запада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *