Зворник: Проблеми са туристичком ознаком Моста Краља Александра

VУправа за операције Граничне полиције БиХ није дозволила да се испред Моста краља Александра Првог Карађорђевића који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник постави туристички инфо пано са називом моста, потврђено је данас новинарима у општини Зворник. – У оквиру пројекта постављања туристичке сигнализације на подручју града, требало да испред овог пјешачког моста буде […]

уторак, децембар 20, 2011 / 17:22

VУправа за операције Граничне полиције БиХ није дозволила да се испред Моста краља Александра Првог Карађорђевића који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник постави туристички инфо пано са називом моста, потврђено је данас новинарима у општини Зворник.

– У оквиру пројекта постављања туристичке сигнализације на подручју града, требало да испред овог пјешачког моста буде постављен инфо пано са називом моста и туристичким карактеристикама – рекла је надлежна у општини Зворник Мила Кнежевић.

– Уредно смо упутили допис надлежној служби Граничне полиције БиХ, на чији смо одговор чекали пуних мјесец дана – рекла је она, и додала, да је на изненађење свих, одговор био негативан. У одговору Граничне полиције БиХ прецизирано је да "у подручју граничног прелаза и у заштитном подручју није дозвољено постављање било каквих табли рекламног или пропагандног садржаја, осим саобрађајне сигнализације".

Она је истакла да ту, можда, не би било ништа необичено да управо у тој зони не постоје рекламни натписи радњи које се "наслањају" на овај мост.

У општини Зворник изразили су чуђење овим поступком Граничне полиције, сматрајући да разлог може бити сам назив моста, за који ће бити затражено да као културно-историјски и туристички споменик буде стављен под заштиту.

Кнежевићева је рекла да ће општина Зворник званично од Министарства безбједности БиХ затражити да се на локацији испред моста постави инфо пано, који би туристима служио као путоказ за овај културно-историјски споменик. Истичући да се Мост краља Александра Првог Карађорђевића налази и на званичном сувениру града Зворника, она је додала да је логично да се испред моста постави и натпис.

Мост краља Александра Првог Карађорђевића изграђен је 1929. године средствима Министарства Краљевине Југославије и донацијама краља Александра Првог Карађорђевића. По завршетку градње, запрежним возилима довезено је на мост 30.000 тона камена да би се испитала његова издржљивост. Након 15 дана, када се утврдило да је мост чврст и стабилан, камен је подигнут. Мост је у фебруару 1930. године отворио краљ Александар Први Карађорђевић.0 КОМЕНТАРА

  1. Могу они кочити ту колико год хоће али не могу ‘закочити’ чињеницу да ја и још хиљаде и хиљаде Зворничана сваки дан прођемо тим мостом фамалији и у продавнице сусједне Србије. Што се нису бунили кад је лично краљ Александар отварао тај мост 1930. године, када су ученици муслиманске националности рецитовали пјесме чика Јове Змаја…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *