Званично раскинут уговор са „Штрaбагом“

Влада Републике Српске (РС) верификовала је договор између представника Владе и аустријске фирме „Штрабаг“ о раскиду уговора о концесијама, сазнаје Срна. Ова одлука донесена је на јучерашњој сједници Владе, а у наредном периоду предстоје преговори са компанијама заинтересованим за изградњу аутопутева у РС. Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић раније је рекао Срни да […]

петак, јул 16, 2010 / 17:51

Влада Републике Српске (РС) верификовала је договор између представника Владе и аустријске фирме „Штрабаг“ о раскиду уговора о концесијама, сазнаје Срна.

Ова одлука донесена је на јучерашњој сједници Владе, а у наредном периоду предстоје преговори са компанијама заинтересованим за изградњу аутопутева у РС.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић раније је рекао Срни да ће компанија која преузме концесиони уговор од аустријског "Штрабага" надокнадити Влади РС око 200.000 евра, које ће исплатити Аустријанцима за досад урађени посао.

"Са `Штрабагом` смо договорили услове изласка из предузећа Аутопутеви, уз финансијску надокнаду од око 200.000 евра, за које ћемо од `Штрабага` преузети документацију коју је ова компанија радила у протекле двије и по године, а Влада РС у цијелости преузима на кориштење мреже аутопутева. Компанија која преузме концесиони уговор, надокнадиће Влади РС досадашње трошкове", рекао је Чубриловић.

Он је најавио да већ има интереса других компанија да преузму овај концесиони уговор. Чубриловић је нагласио да Влада РС неће, као што то није ни до сада, прекршити законску процедуру у закључењу новог уговора.

Министар је рекао да су евентуални будући партнери упознати о чињеници да Европска инвестициона банка и
Европска банка за обнову и развој неће да дају кредите за концесионе уговоре склопљене директном погодбом, истичући да потенцијални инвеститори то не постављају као услов, јер неће користити средства од ових банака.

Аустријски концерн је крајем 2006. године склопио директан договор са Владом РС, а изградња од око 400 километара аутопута са тридесетогодишњом концесијом, договорена је крајем новембра 2008.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *