Званично је: Убијен Осама бин Ладен

Заштитно лице антиамеричког тероризма, скоро деценију након напада на Њујорк и Вашингтон, није више међу живима. Према изворима америчке администрације, лидер Ал-Каиде је убијен од стране америчких трупа у резиденцији у Аботабаду, граду око сто километара од пакистанске престонице Исламабада. У операцији су учествовале и пакистанске обавјештајне службе, а тамошње власти су дозволиле упад хеликоптерима […]

понедељак, мај 2, 2011 / 05:27

Заштитно лице антиамеричког тероризма, скоро деценију након напада на Њујорк и Вашингтон, није више међу живима.

Према изворима америчке администрације, лидер Ал-Каиде је убијен од стране америчких трупа у резиденцији у Аботабаду, граду око сто километара од пакистанске престонице Исламабада. У операцији су учествовале и пакистанске обавјештајне службе, а тамошње власти су дозволиле упад хеликоптерима на поменуту локацију.

Испред Бијеле куће у Вашингтону, врло брзо се окупила маса људи са америчким заставама, која је скандирала и пјевала хорски америчку химну, уз нескривене узвике задовољства и среће. Од пар десетина, маса је убрзо прерасла у више хиљада. Иста ствар се десила и у Њујорку, на мјесту гдје је некада био Свјетски трговински центар.

Осама бин Ладен је оличење зла за већину Американаца, те ће ово убиство бити велики плус за Барака Обаму, чија популарност је озбиљно опала. Од нивоа реактивације питања да ли је уопште рођен у САД, те готово бизарне препирке са бизнисменом Доналдом Трампом, који би могао бити предсједнички кандидат испред Републиканске партије; Обама се појављује као главни координатор напора да се успјешно казни "џелат 911".

Обама: Имамо његово тијело

Обамино обраћање из Источног крила Бијеле куће, које је услиједило око 5:30 по нашем времену, развргло је сваку сумњу да ли се или не ради о истинитој информацији.

"Могу објавити америчкој и свјетској јавности, да су САД провеле акцију у којој су убиле Осаму бин Ладена", рекао је он на почетку свог говора.

Предсједник САД је објавио да су још прије седмицу дана лоцирали у дубини пакистанске територије, те је он наредио операцију у којој је "приоритет у рату против Ал Каиде" морао бити ухваћен "жив или мртав". Затим је добар дио свог говора посветио присјећању на догађаје 11.09.2011. године, односно нападима отетим авионима на Пентагон и Свјетски трговински центар, у којима је страдало готово 3.000 људи; али није пропустио да се огради од евентуалних цивилизацијских конотација сукоба.

"Морам нагласити још једном да САД нису у рату са исламом. Осама бин Ладен није био исламски лидер, Осама бин Ладен је био масовни убица исламског народа" – нагласио је предсједник САД.

Обама је потврдио и да је тијело Осаме бин Ладена у посједу америчких трупа, те истакао да америка влада неће толерисати било какав напад на своје грађане и територију, те да ће "бити неуморни" у напорима да заштите своје грађане, пријатеље и савезнике.

У шеснаест минута до шест часова, Барак Обама је ријечима "Бог благословио САД", завршио своје "историјско обраћање" грађанима Америке.

Лоциран већ мјесец и по дана

Обама је у свом говору рекао да је још у августу обавијештен о назнаци гдје би Осама могао да буде, али да су прошли мјесеци, прије него што је данас наредио операцију.

По даљим сазнањима, операција је планирана шест недеља, а да за то вријеме није процурила ни једна информација. На дан када је већина планете гледала краљевско вјенчање британског пара, Обама је издао наређење, да се отпочне тзв. "црна операција" на територији Пакистана, коју су тамошње власти дозволиле.

Обама се налазио у троспратном скровишту, зидова високих четири до шест метара, опасаних бодљикавом жицом, које је имало два излаза, а изграђено је 2005. године. То склониште је након операције остало у пламену, а у размјени ватре је погинула и једна жена, те један од Осаминих синова.0 КОМЕНТАРА

  1. Тако ће проћи и Дудаковић, и Дивјак, и Ројс, и сви остали. Поготово они који су у Васе Мискина и Тузланској капији убијали своје људе, да би оптужили Србе.

    Прије или касније, стиће вас рука правде!

  2. Ja mislim da sranje tek pocinje. Tek sad ce „spavaci“ da se „probude“ i pocnu sa teroristickim akcijama. Da sam na mjestu zapadnjaka ne bih se radovao ni malo. Daj Boze da grijesim, ali ako je stvarno ubijen bice problema, jer ima mnogo „Bin Ladena“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *