Зупчани се жале да им детонације оштећују куће

Мјештани села Граб на Зупцима код Требиња тврде да им детонације од уништавања неексплодираних убојитих средстава на подручју Брвеника наносе штете на стамбеним објектима, док из Цивилне заштите поручују да су оптужбе мјештана неосноване и недобронамјерне. Мјештанин Радован Спаић рекао је да у протекле двије године два пута обнаваља кућу која је испуцала од јаких […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 15:45

Мјештани села Граб на Зупцима код Требиња тврде да им детонације од уништавања неексплодираних убојитих средстава на подручју Брвеника наносе штете на стамбеним објектима, док из Цивилне заштите поручују да су оптужбе мјештана неосноване и недобронамјерне.

Мјештанин Радован Спаић рекао је да у протекле двије године два пута обнаваља кућу која је испуцала од јаких детонација, те подсјетио да је експлозивна средства заостала из протеклог рата на мјесту некадашње стрељане прво уништаво СФОР, а посљедњих дванаест година то чини Цивилна заштита.

Истичући да је мјесто уништавања екплозивних средстава удаљено око 500 метара ваздушне линије од првих кућа, мјештани напомињу да се таква јачина детонација није осјетила ни током рата.

"Прошао сам сва ратишта у РС, али такве детонације још нисам осјетио", рекао је Спаић, додајући да се у близини налази и манастир "Свети Ђорђе", који је посљедњих година, због детонација, обнављан три пута.

Оперативац за противминске акције у источном дијелу Републике Српске Момчило Симовић тврди да се екплозивна средства уништавају по прописима и са лимитираном количином експлозива од седам до осам килограма, што, како је рекао, не може изазвати никаква оштећења на стамбеним, нити другим објектима, нити проузроковати загађења.

"Можда су пукотине проузроковане неким другим природним појавама или у вријеме док је Сфор уништавао експлозивна средства која су била у већим количинама", оцијенио је Симовић.

Он сматра да је неексплодирана бомба, коју су новинари приликом јучерашњег обиласка терена пронашли у шипражју удаљеном неколико метара од кратера, "подметнута, након чега су медији позвани да то сниме".

Новинари тврде да су на бомбу наишли случајно приликом обиласка терена и да им то нису сугерисали мјештани. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *