Зукорлић подиже споменик четничком команданту Хусеину Рончевићу

Бошњачко национално вијеће блиско санџачком муфтији Муамеру Зукорлићу одлучило је да се у Комарану код Бродарева подигне споменик команданту Комаранског четничког одреда Хусеину Ровчанину, који је погинуо 1944. године борећи се против партизана на страни четничког војводе Павла Ђуришића И Ђуришић и Ровчанин били су под командом генерала Драже Михаиловића. Капетан Ровчанин са неколико стотина […]

уторак, децембар 20, 2011 / 10:03

Бошњачко национално вијеће блиско санџачком муфтији Муамеру Зукорлићу одлучило је да се у Комарану код Бродарева подигне споменик команданту Комаранског четничког одреда Хусеину Ровчанину, који је погинуо 1944. године борећи се против партизана на страни четничког војводе Павла Ђуришића

И Ђуришић и Ровчанин били су под командом генерала Драже Михаиловића.
Капетан Ровчанин са неколико стотина својих бораца током Другог свјетског рата држао је терен између Бродарева, Бијелог Поља и Пријепоља и локално становништво му приписује заслуге што је овај крај сачуван од великих цивилних жртава, карактеристичних за остале мјешовите националне средине.

Новоизабрани председник БНВ-а Самир Тандир каже за „Ало!“ да се ова институција под патронатом Исламске заједнице у Србији одлучила за изградњу споменика послије много захтијева грађана из овог дијела Санџака.

– Ровчанин је био херој и хуманиста који је овај крај спасао од окупатора. Чувао је и муслиманско и православно становништво без разлике и због тога мислимо да је заслужио спомен-обиљежје – каже Тандир.

Према његовим речима, БНВ нема податке да су Ровчанинови борци били у саставу четничких јединица. Међутим, према бројним изворима, муслиманска милиција којом је он командовао Ровчанин назива се Коморанским четничким покретом. Историчар Бојан Димитријевић открива да је најважнији мотив за овакво понашање локалних муслиманских лидера, међу којим је био и Ровчанин, био да се сачувају животи цивила.

– Онај дио муслиманских милиција који је био на територији НДХ приступао је усташком покрету, неки су приступали Равногорском покрету генерала Михаиловића, док су неки били самостални. Мислим да је добро да се коначно проговори и о муслиманима који су се борили у четничким редовима. Познато је да је један дио тих југословенски орјентисаних муслимана од 1941. године био у четничким редовима, а други су ту сарадњу успоставили од 1942. и она је трајала до краја рата – открива Димитријевић, али напомиње да сарадња са четницима ипак није било доминантно расположење међу муслиманима. Он ипак не вјерује у добре намере БНВ-а који је актуелизовао Ровчанинову улогу у рату.

– Иза свега се сигурно крије неки дневнополитички интерес – закључује Димитријевић.

Према историјским изворима блиским Равногорском покрету, Ровчанин је храбро погинуо у борбама против јединице партизанског генерала Пека Дапчевића у близини Мојковца покушавајући да омогући пролаз Ђуришићевим четничким јединицама.

Омеровић: Сви квислинзи ће добити споменике

Посланик СДП-а Србије Мехо Омеровић каже да је намјера да се подигне споменик Ровчанину плод недавно усвојеног Закона о рехабилитацији.
– Од кад је усвојен Закон о рехабилитацији, могуће је да буде рехабилитован сваки четник, балиста и сваки други сарадник окупатора само ако се утврди да није чинио злочине. Можемо очекивати да сада широм земље почну да се подижу споменици свима који су се борили на страни окупатора – оцјењује Омеровић.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Муфтија пружа руку да покаже да може са србима, ефектним потезом. Човјек је краљ политичког дјеловања.

    „О чем причамо људи“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *