Живот у деветој димензији

У петак је отворен 4. Салон стрипа у Лакташима, а Фронтал.РС је другу годину за редом испратио ову ендемску манифестацију. Текст и фото: Јелица Јеж Колико је код нас заступљена ова “девета умјетност“ и да ли ће опстати, причао нам је, као и лани, Милорад Вицановић, који је уз Центар за културу и образовање, организатор […]

субота, април 16, 2011 / 18:34

У петак је отворен 4. Салон стрипа у Лакташима, а Фронтал.РС је другу годину за редом испратио ову ендемску манифестацију.

Текст и фото: Јелица Јеж

Колико је код нас заступљена ова “девета умјетност“ и да ли ће опстати, причао нам је, као и лани, Милорад Вицановић, који је уз Центар за културу и образовање, организатор 4. Салона стрипа у Лакташима.

Ситуација на домаћој стрип сцени иде на боље, јер је ове године успјешно регистровано Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа РС које се зове „Девета димензија“ и које тренутно броји стотинак чланова из читаве РС, почевши од Бањe Луке, Источног Сарајева, Невесиња и Вишеграда. Одштампан је и стрип магазин удружења „Парабелум“ који је вечерас свечано промовисан.

– У овом стрип издању нашег удружења биће објављени радови наших чланова са гостујућим радовима из Србије и Хрватске. „Парабелум“ бр. 1 има 140 страница у којем су, као што сам и рекао, објављени радови људи са ових простора који су се бавили, који се баве и младих нада стрипа РС, значи, оних који ће се у будућности бавити стрипом. Планирамо да магазин излази једном годишње као билтен Удружења и то пред Салон стрипа у Лакташима пошто је то битан вид промоције ове умјетности – прича Милорад Вицановић, оснивач Салона стрипа у Лакташима.

Основана мисија удружења је промоција стрипа на просторима РС, затим, промоција стрип аутора у РС и региону.

Што се тиче самог салона, он сваке године привлачи све више људи који се баве стрипом на овим нашим просторима, као и аутора који очекују да ће бити позвани како би, мало необавезнијим приступом свему, изборили неко своје мјесто на стрип сцени.

-Наравно, све је прилагођено нашим могућностима. Нормално је да ће свака година бити све боља и садржајнија и наравно да ћемо имати све већи број гостију са стране којима ће Лакташи, надамо се, постати одредница у календару свих дешавања на којима желе да присуствују и да виде све оно салон као салон и сви гости имају да покажу – рекао је популарни Маза за Фронтал.

Оснивач фестивала стрипа, такође мисли да овај догађај итекако има перспективу

-Ја имам обичај рећи „Салон стрипа“. „Фестивал“ је за мене нешто пуно јаче, нешто што захтјева далеко већу организацију. Салон као салон, овако како је сад конципиран, може да потраје јако дуго. Може чак да функционише и са мањим средствима од ових. И ово што радимо код многих изазива чуђење зато што сматрају да је за организацију потребно пуно више. Салон је једноставно базиран на мојиим познанствима, мом раду и припреми. Значи, радим док ми год професионалне обавезе то буду временски дозвољавале. А не узимају ми нешто превише времена јер све је већ ушло у неку, да кажем, колотечину. Све је уходано. Знам када, шта и како требам да урадим. По мени, Салон стрипа може потрајати још много гдина. Све зависи, нормално, од интереса локалне заједнице која подржава овај догађај.

Дјеца и даље воле стрип

Прошли салон је показао да нису сви клинци одушевљени забавом за коју је неопходан рачунар, него да има и оних који воле да цртају оловком.

Појавила се једна група клинаца коју су показали велико интересовање за цртање и стрип. Далеко више дјеце би сигурно у свему том учествовало, сматра Вицановић, када би имали могућност да се све то мало више популаризује кроз школу.

– Ето, то би била једна од смјерница како би се млади заинтересовали за стрип. Опет све зависи, наравно, и од наставника ликовног тј. колико је он спреман да се потруди око тога.То би се могло одрадити јер сматрам да и ово дјеце што се појавило, желе да се креативно изражавају. Небитно да ли ће постати цртачи. Постојала је нпр. Школа стрипа „Никола Митровић – Кокан“ у Лесковцу кроз коју је прошло око 500 полазника за 12-13 година колико постоји. Јако пуно њих су завршили као архитекти, дизајнери, академски сликари. Дакле, нису сви остали директно везани за стрип али им је,ето, бављење стрипом помогло да се професионално опредјеле. Једноставно, да осјете да ли имају предиспозицију за неки вид бављења умјетности. Дакле, мислим да би та улога стрипа могла и овдје да одигра један такав утицај на младе људе – да се опредјеле за неко занимање.

Нажалост, и ове године се није нешто пуно радило на питању популаризације стрипа сматра Вицановић. У Бањој Луци постоји школа стрипа „Кљун“ која функционише, али увијек се појављује тај проблем простора. Дошло до тога да морају од мјесечне чланарине да плаћају само простор, али школа и даље постоји и раде већ годину дана са пет чланова. Исто тако, дјеца не могу радити сама јер у бављењу стрипом јако је битно да се добије нека информација шта и како се нешто ради.
– На дјецу је тешко утицати тј. натјерати их да цртају баш како ти хоћеш. Дјеца треба да се усмјеравају у неком правцу и такође, треба да омогућимо онима, који баш показују иразит таленат, да ствари не откривају сами него да брже напредују гледајући како је нешто рађено. Та дјеца која су се појавила, некако, била најважнија ствар која се десила на том прошлогодишњем Салону стрипа. Ја се надам да то неће бити само један изузетак – десило се те године и никад више.

Салон стрипа се затвара сутра, па вечерас пожурите да погледате изузетно атрактивне цртеже наших стрипаџија, успут попричате и попијете пиво, а Милорад Вицановић Маза обећава да ће фестивал, како он каже, сваке године бити на вишем нивоу. Бар ће се потрудити да буде тако.

 

Програм 4. Салона стрипа, Лакташи 2011:

Петак – 15.04.
12:00 – Стрип радионице
Окупљање гостију и дружење
20:00 – Свечано отварање

Субота – 16.04.
12:00 – Стрип радионица
18:00 – Промоција удружења
Стрип аутора и обожавалаца стрипа РС
„Девета димензија“ и магазина „Парабелум“
19:00 – Промоција књиге стрипа „Константиново раскршће“

Недеља – 17.04.
12:00 – Стрип радионица
Испраћање гостију
17:00 – Затварање салона
 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Volim strip, ali ove godine nisam uspio stici na Salon u Laktase. Prosle godine je bila sjajna atmosfera, gotovo utopijska, a vidim po slikama da se to nastavilo i sada.

    Maza je imao ovdje na Frontalu imao intervju i prosle godine i znam da vam se uopste ne isplati da pisete o stripu,(ko ti cita?) i zato sve pohvale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *