Збогом сезонци: Измишљена машина за брање малина и купина

Побједник финалног такмичења за најбољу иновацију у Србији је тим „Берачи“ који је освојио награду од милион динара за комбајн за брање малина и купина. Одлуку је донио стручни жири, којим је предсједавао министар просвјете и науке Србије Жарко Обрадовић, а у чијем саставу је био и министар науке и технологије Републике Српске /РС/ Јасмин […]

среда, децембар 21, 2011 / 08:31

Побједник финалног такмичења за најбољу иновацију у Србији је тим „Берачи“ који је освојио награду од милион динара за комбајн за брање малина и купина.

Одлуку је донио стручни жири, којим је предсједавао министар просвјете и науке Србије Жарко Обрадовић, а у чијем саставу је био и министар науке и технологије Републике Српске /РС/ Јасмин Комић.

Побједничка иновација омогућава лакше брање малина и купина, тако што за један дан комбајн обере пет хектара и може да замијени сто радника. Цијена једног кобајна је 45.000 евра.

Друго мјесто и 700.000 динара освојио је тим "Феникс" за иновацију еко-термо блокови, треће мјесто и 500.000 динара освојио је "Строубери енерџи тим" за соларни пуњач за мобилне телефоне на јавним мјестима.

Четврто мјесто и 400.000 динара освојио је тим "Тресачи" за пољопривредне машине за брање коштичавог воћа, као што су вишње, трешње, али и шљиве и маслине.

Пето мјесто и 300.000 динара припало је тиму "Едумат" за едукациони систем за виртуелни рад на "си енд си" машинама.

Тим "Соларис" је на шестом мјесту и освојио је 250.000 динара за соларни грађевински колектор за очување топлоте.

Министар Комић пренио је поздраве у име Владе РС и изразио задовољство учешћем у стручном жирију. Он је навео да је ово такмичење у иновацијама заједнички пројекат РС и Србије који показује добре и пријатељске односе Српске и Србије.

Наводећи да иновативност представља важан начин размишљања, Комић је рекао да су људи са ових простора бистрог ума, те да иновативност треба подржавати.

Сви иноватори добили су и по 800 евра од донатора Фондације "Ћесаров".

Студентском тиму "Виспал" из Ниша је током такмичења уручена награда "Др Мирослав Деспотовић" коју додјељује Технички факултет из Новог Сада.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију Србије организовали су Министарство науке и тенхологије РС и Министарство просвјете и науке Србије, Технички факултет Нови Сад и Привредна комора Србије.0 КОМЕНТАРА

  1. Оваква машина јесте дјелотворна за једну сезону брања али није за остале, јер оштети малину у коријену и онда је осуши, то знам из праксе, пробало је пар сељака са разним машинама и ни једна није одрадила посао како треба, тако да сумњам да ће и ова задовољити све оне који се баве малинарством.

  2. бокац, 21.12.2011. 09:23:54

    Искрено се надам да ће тако да буде! Мислим да је у твом крају управо тај сезонски посао извор колико-толико сигурних прихода, бар ових година. Чини ми се да су људи ишли да раде и по Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *