Жбогар: Ситуација у БиХ захтијева већу присутност ЕУ

Министар иностраних послова Словеније Самуел Жбогар изјавио је да ситуација у БиХ захтијева већу присутност Европске уније /ЕУ/, посебно у ситуацијама унутрашње политичке кризе, када структуре власти, ни шест мјесеци послије избора, немају јасан правац за будућност. "ЕУ са великом пажњом и забринутошћу посматра процес формирања власти послије октобарских избора у БиХ. На посљедњем састанку […]

недеља, април 3, 2011 / 13:59

Министар иностраних послова Словеније Самуел Жбогар изјавио је да ситуација у БиХ захтијева већу присутност Европске уније /ЕУ/, посебно у ситуацијама унутрашње политичке кризе, када структуре власти, ни шест мјесеци послије избора, немају јасан правац за будућност.

"ЕУ са великом пажњом и забринутошћу посматра процес формирања власти послије октобарских избора у БиХ. На посљедњем састанку министара иностраних послова ЕУ позвали су све политичке лидере у БиХ на одговорност и компромис како би се завршио процес формирања власти и да би држава била у позицији да настави толико потребне реформе без којих су немогући конкретни кораци на путу ка ЕУ. ЕУ не жели да види БиХ како заостаје иза других земаља у региону на путу ка чланству у Унији", истакао је Жбогар за "Глас Српске".

Он је додао да је ЕУ заинтересована за интеграцију БиХ, због чега је спремна да ојача своје присуство у земљи у знак подршке интеграцији. Жбогар је нагласио да је ЕУ сасвим јасно поручила – БиХ мора ускладити свој устав са Европском конвенцијом о људским правима и учинити додатне напоре који ће допринијети ефикасном функционисању институција у БиХ.

О судбини Канцеларије високог представника /ОХР/ у БиХ, каже Жбогар, одлучиће Управни одбор Савјета за примјену мира, односно, неколико земаља, не само чланица ЕУ, подсјетивши да прије него што ОХР буде потпуно затворен морају да буду испуњени преостали услови и циљеви, односно, пет услова и два циља.

Говорећи о увођењу јединственог представника ЕУ за БиХ, словеначки шеф дипломатије је рекао да ће нови представник ЕУ у Сарајеву бити први који ће бити именован у складу са новом Заједничком службом за спољне послове ЕУ, која је основана Лисабонским уговором, којим ЕУ треба да добије на повезаности и видљивости на подручју спољнополитичког дјеловања и представништава у трећим земљама.

"Нови представник биће именован за специјалног представника ЕУ и до сада мјесто представника делегације Европске комисије било је празно неколико мјесеци. На овај начин ЕУ ће у БиХ говорити једним гласом и нагласити европску будућност БиХ. Нови представник ЕУ ће имати широк и избалансиран спектар инструмената са циљем постизања максималних подстицаја ка ЕУ у складу са важећим процедурама", објашњава Жбогар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *