Зашто се јубилеј Миланског едикта не обиљежава у Милану?

Најлогичније питање које произилази из ове теме јесте „Шта тражи папа у Србији“ и зашто му је толико важан датум закона – Милански едикт који је усвојен још 313. Године ? Пише: Стефан Драгичевић Ватикан као челно мјесто католичанства и већег дијела хришћанства у јавности на индиректан начин показује да му је стало за разговоре […]

понедељак, април 18, 2011 / 08:02

Најлогичније питање које произилази из ове теме јесте „Шта тражи папа у Србији“ и зашто му је толико важан датум закона – Милански едикт који је усвојен још 313. Године ?

Пише: Стефан Драгичевић

Ватикан као челно мјесто католичанства и већег дијела хришћанства у јавности на индиректан начин показује да му је стало за разговоре са православним црквеним вођама, међу њима и челницима СПЦ, који стагнирају још од 1054. Године када је дошло до расцјепа источне и западне цркве.

С друге стране, у јавности има свакаквих изјава и мишљења у вези овога, али је нејасна позиција цијеле Српске Православне Цркве јер се још није изјаснила. Имамо ситуацију да је Борис Тадић био у Ватикану прошле године, да му је папа пренио жељу да посјети Србију 2013. на 1.700 година од Миланског едикта управо у Нишу гдје је рођен римски цар Константин Велики. И док је то тадашњи владика Иринеј поздравио у јавности се створила таква атмсофера која упућује на различита тумачења цијелог будућег слиједа догађаја.

Прва од тих јесте, „зашто баш сада у другој деценији 21. вијека папа крочи на тло једне православне земље“? Чему ће то допринијети у будућности? Јасно је да православни и католички путокази нису исти и да се управљачка форма драстично разликује. Шта Србима ова папска посјета може значити ?

У вјерском облику ништа, али у пропагандном штошта. Наиме, Ватикан званично није признао независност Косова, а с тим у вези сигурно су условљене заштите српских манастира, светиња и историјских споменика као трајно вјерско благо цијелокупног хришћанства. Да ли Ватикан жели да својата српске светиње ? Па има легитимно право, из разлога што стварна вјерска припадност упућује на релаксацију односа међу католичком и православном црквом.

Тадићева посјета Ватикану - икона на поклон

 

Ако и дође до посјете папе Нишу онда његова светост Патријарх Иринеј треба јавно да му постави питање и да остане дослиједан у томе „Зашто Ватикан није дјеловао на Западу како би се заштитиле српске односно хришћанске светиње на Косову током мартовског погрома 2004. године?“

Из тог питања могу се добити различити одговори, али је јако важно утврдити да ли је уништавање културног блага, првенствено српског и православног ишта говорило Ватикану или је то диктат истих оних који су протјерали Србе са КиМ? Знамо сви како су се понашале међународне снаге тог 17. марта, првенствено без икакве заштите српског становништва, а камоли да заштите манастире и остале средњовјековне српске светиње. Исход свега тога јесте уништено или оштећено 35 православних цркава и преко 200 хиљада протјераних Срба са својих огњишта.

Такође, многи говоре да доласком папе у Србију се подиже међународни кредибилитет земље, јасно, али да ли на тај начин духовно и вјерски окрећемо леђа Русији и Руској Православној Цркви? Какав однос послије тога треба да имамо са Русијом? Не треба заборавити прошлу годину када су римокатолички и православни богослови усагласили у Бечу „сестеринске односе“ и да у неком ближем периоду прихвате папу за свог врховног поглавара уз задржавање црквених обичаја попут литургије.

На тај начин се покушава ријешити замрзнути миленијумски расцјеп хришћана и да се хришћански глас у свијету „шаље у једном јединственом тону“. Овом састанку је предходио састанак из Равене 2007. гдје су сви прихватили папу „првог међу једнаким поглаварима“ сем Руса. Да ли је на помолу отварање најозбиљнијих питања и припрема за нови Васељенски сабор на коме би се говорило о једној цркви? Вријеме ће дати одговор.

Мени лично остаје нејасна та позиција здушног залагања садашњег Патријарха Иринеја за поновним уједињењем, а с друге стране и позиција његовог предходника Патријарха Павла који није био наклоњен „закопавању ратних сјекира“ и препуштању заборава вријеме како је Ватикан радио све да Србе сруши и уруши њихову позицију на Балкану током свих сукоба и ратова 20. вијека. Најзанимљивија ситуација у ставу предходника Патријарха Павла дешавала се у питању државе „да ли ће СПЦ дати сагласност да папа посјети Србију“, нашта је он одговорио „Онда, добро недошао“.

Оно што заиста ствара пометњу јесте ситуација и понашање СПЦ-а, јер СПЦ никада не излази са јединственим ставом свих владика него највећу одговорност и онај који је испред свих, а то је Патријарх. Тако сада имамо ситуацију да владика Артемије крши нека канонска правила, а да „обични вјерници“ немају право ни могућност да чују и другу страну шта о томе мисли.

С друге стране, потчињавању уједињења ми прихватамо цијелу прошлост римокатоличке цркве, што значи и доба инквизиције и највеће престижне власти коју је посједовао папа.

Надбискуп Степинац са клером и усташама

Да ли то хоћемо ? Најбоља солуција је да СПЦ о битним стварима за будућност српске и православне вјере направи неку врсту анкетирања гдје би народ одлучио и дао коначан глас о даљем статусу српске цркве. Овако имамо нејасне позиције јер црква је једна, народ нешто сасвим друго, а одговорност различита.

Даље, зашто садашњи, а и предходне папе не проговоре о отвореним подршкама папе Пио XII у вези са НДХ-а ? Поред те пасивне политике Ватикана у то вријеме, треба схватити и причу да је папа Пио XII био врло слаб у реакцијама против нацизма и убијању и протјеривању Јевреја. Никада јавно папа није осудио убијање 487.000 Срба, 27.000 Рома и 30.000 Жидова у НДХ; а с друге стране није се противио ни насилном покрштавању народа, зато се НДХ у то вријеме сматрала „тврђава католичанства на истоку“. Због својих „великих заслуга“ Алојзије Степинац је био проглашен за свецем и то од Ивана Павао II.

Основни разлози зашто мислим да папа у Србији нема шта да тражи јесте подјељеност у ставовима владика СПЦ-а, нејасан став Ватикана и свих папа од краја Другог свијетског рата о Србима као једним од највећих страдалника ; а с друге стране и нејасна политика Ватикана према Србији и Србима данас. У том простору не видим начина и разлога зашто би долазило да екуменских разговора и стварању идеје „папе као врховног поглавара свих хришћана“. Ако се Русија и руска црква јасно одредила према тим питањима онда Србија такође треба да има децидан одговор, а не да се ствара утисак раздора у СПЦ-у гдје свако води своју политику.

Нажалост ми смо мали народ који се мора повиновати нечијим одлукама, али ако већ поштивамо Константина Великог као првог римског владара који је прихватио хришћанство и који је у СПЦ-у проглашен за свецем онда тежимо једној вјери и једном вјерском путу. Не смијемо да се доведемо у ситуацију да због неких вјерских побуда изгубимо вјерски идентитет и да се због тога сматрамо народом са трагичном судбином. Православље мора да живи и никако не смије да се деси ситуација одвојености српске од руске цркве. Као што патријарх Павле рече „Да је и свима нама, као људима и хришћанима, јасно начело да зло добра донијети неће, да је крв људска храна наопака, ствари би ишле срећније.“

Милански едикт

Милански едикт је законски акт који је донио цар Константин Велики, а којим је проглашена вјерска равноправност и престанак гоњења хришћана које је трајало три стотине година. Проглашен је у Медиолану (данашњи Милано) 313. године. Њиме хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано, али им је дозвољено да могу јавно да исповедају своју вјеру а да за то не сносе никакве последице.

Закон није само забранио прогоне хришћана, већ наређује да се онима којима је имовина по том основу била конфискована – врати, што укључује и имовину која је припадала Цркви. У њему се, између осталог, каже: „Одлучили смо да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вјери којој би они жељели… и да не треба апсолутно нико оодбијати право да следује и изабере побожност и вјеру хришћана.“

Фронталов глас народа 

У гласању на наше анкетно питање да ли поглавар римокатоличке цркве треба посјетити Србију, 51,8 одсто учесника кликнуло је на опцију Никад, сматрајући да до ове посјете никада не треба доћи.

Да прије посјете треба доћи тек након што се Ватикан недвослислено извини због своје улоге у геноциду над Србима у НДХ и осуде истих, сматра 38,6 одсто учесника анкете. Тек сваки десети (9,6 %) сматра да папа Србију треба посдјетити што прије, и без икаквих препрека политичке природе. 

У анкети је учествовало 3.861 посјетилац Фронтал.РС.0 КОМЕНТАРА

 1. „…Хоћеш да будемо ортаци?
  – Да.
  – Да делимо добит од крематоријума?
  – Тако је.
  – Од тога нема ништа!
  – Е онда, све паре до уторка или оде кућа!
  – Шта ће бити с кућом?
  – ЗАПАЛИЋУ ЈЕ!!!…“B-)

 2. “Имамо ситуацију да је Борис Тадић био у Ватикану прошле године, да му је папа пренио жељу да посјети Србију 2013“

  Борис Тадић је био у посјети као државник, шефу друге државе.
  Ако у Србију без проблема могу долазити лидери држава које су признале Косово, не видим разлог зашто се диже прашина око посјете шефа државе која признаје територијални интегритет Србије. Толико о политици коју аутор чланка упорно натура.

  “ али да ли на тај начин духовно и вјерски окрећемо леђа Русији и Руској Православној Цркви? Какав однос послије тога треба да имамо са Русијом?“

  Ми се не окрећемо вјерски од Русије јер је папа посјетио многе православне земље, па не видим да су православци у тим земљама мање православци. Једино ако се сертификат да си прави православац издаје у Москви. По томе испада да грчки архиепископ или васељенски патријарх нису правослаавци. Не бих баш ставио ватру у руку да су новокомпоновани правослаавци у Русији и Србији бољи вјерници од Грка.

  “Поред те пасивне политике Ватикана у то вријеме, треба схватити и причу да је папа Пио XII био врло слаб у реакцијама против нацизма и убијању и протјеривању Јевреја.“

  Истина је да је Пие 12 био пасиван према нацизму, али нико због тога у Израелу, на примјер, не поставља питање папине посјете Јерусалиму.

  Сви они који тврде да ће папиним доласком у Србију она постати католичка држава су изгледа већ све православне земље гдје је он био, прогласилио католичким.

  СПЦ треба да има добре односе са РПЦ, али и РПЦ треба да поштује став осталих помјесних цркава.

  1054.године један вјерски поглавар је себе издигао изнад других и направио раскол. Асоцијација са РПЦ је намјерна.

  Хауг.

 3. Прво да похвалим фронтал.рс што даје прилику овим младим снагама. Миле и Стефан су заиста освјежење и радо читам ове блогове.

  Никад нисам схватао зашто је сједиште католичке цркве у Риму, ако знамо улогу Римљана у осуди и распећу Христа. Није ли парадокс?
  Католичку цркву посматрам као велику свјетску корпорацију, која мало везе има са стварном религијом. С друге стране, поштујем све оне искрене и добронамјерне вјернике те цркве, као и свих других религија. Једноставно, раздвајам институцију о „стада Божијег“.
  Ако се сјетимо инквизиције и злочина у 2. свјетском рату, рекли бисмо да више има везе са ђаволом него Богом.
  Истина, трагична је чињеница да је хришћанство подијељено на православље и католичанство 1054. након што су се двије будале у врху институције посвађале и бациле анатему један на другог. Тај сукоб је одредио трагичну судбину многих генерација касније. А једна од најтрагичнијих јесте управо судбина Срба западно од Дрине. Свака религија/секта има за циљ ширење свог утицаја и придобијање што више људи под своје скуте, па тако и католичка црква. И сам Јасеновац, Јадовно и друга српска стратишта су пројекат Ватикана. Ватикан је и помогао у скривању усташа 1945. године. Јован Павле II је најзаслужнији за рушење комунизма у Европи. Тачније, више се ради о трансформацији друштава у капиталистичка, што потврђује тезу о католичкој цркви као једној од највећих свјетских корпорација. Упоредите само богатство и имовину католичке и православне цркве! Исти тај Ватикан је први признао независност НДХ 1991. године и политика протјеривања Срба из Хрватске је исто тако пројекат Ватикана. „Исцурило“ 300 000 људи у неколико дана и ником ништа. Новац и моћ чине чуда, па је то чак безначајна вијест и у двадесет и некој минути Дневника РТС. Истина, чудна је и пресуда рватским генералима од прије неколико дана, ако знамо моћ и утицај Ватикана, али у другостепеној пресуди очекујмо бар да се преполове казне, мада је најдрагоцјеније то што је пресуђено за „заједнички злочиначки подухват“.
  Данас смо баш ми, Срби у Републици Српској, најзападнији православци и први на бранику ширења католичанства према истоку. Уједињење или не би могло бити чак и пресудно за судбину Срба западно од Дрине. Као човјек сам увијек за зближавање људи, за уједињења, а не за подјеле. Али једно је религија и вјера у Бога, а друго су вјерске институције.
  На мјесту је питање зашто у Нишу, а не у Милану!? Мало је чудно да је наш патријарх Иринеј, још као епископ нишки заговарао долазак папе у србију, а данас је патријарх. Треба бити искрени рећи и да СПЦ није оно што би требала да буде и да вјероватно пола вјерских чиновника се регрутују из реда обавјештајних агенција. Преко Цркве се увијек могао добро контролисати народ. Сјетимо се да је наш Свети Патријарх Павле изабран тек у 9. кругу гласања. Како није био у ужем избору, мгли бисмо рећи да је изабран као колатерална штета. С духовног аспекта, он заиста јесте био оно што треба, један прави духовник, мада му се може замјерити што није био „чврста рука“. Знамо да је митрополит Амфилохије био тај који је „водио политику“ и имао можда највећи утицај, вјероватно зато што је инсталиран од стране ДБ, за разлику од патријарха Павла. У вези с тим се може посматрати и избор новог патријарха, који ће да припреми српски народ за долазак папе у Србију и за могуће уједињење хришћанства.

  Како су се Срби у историји показали као одлични браниоци хришћанске Европе, сада ће добити прилику да се покажу и као нападачи у савременим крсташким ратовима.

 4. на фотографији се не може добро видјети Борисово руковање, али по изразу лица ми се чини да се сконцентрисао како да постави палац http://www.youtube.com/watch?v=j_30xV_uzGQ

  А ова дама можда зна мало више од нас о католичкој цркви
  http://www.nacional.hr/clanak/12651/kaptolski-talibani-crkva-i-zensko-medunozje

  http://www.rudan.info/ritice-milosti-pune/

  http://www.rudan.info/otvoreno-pismo-kardinalu-bozanicu/

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/magazin/story/117029/Vedrana+Rudan:+Soro%C5%A1+je+glavni+terorista,+a+ne+Bin+Laden.html

  Уз све ово, да ли се ико запита зашто вјерске институције нису зауставиле рат на овим просторима? Зашто не дижу данас глас када владају криминал и општи неморал? Да ли је неко срећан ако ће сутра бити члан заједнице пуне педофила и хомосексуалаца?

 5. Притисак екумениста расте у Србији, додуше увијек је имао утицај, али је сада добио нову димензију кроз политичке канале!
  Сјетимо се да је и у вријеме броза, било доста тих притисака на Патријарха Германа, иако он није ни близу пожртвован и одан вјери и традицији народа попут Павла, али и Герман је знао одговорити, на ултиматум кпј, „Па добро ако тај папа мора доћи у Србију, нек онда дође преко Јасеновца…“ тиме је све рекао, и сада исто то важи, а патријарх Иринеј је случајна сподоба на тако важној функцији СПЦ!

 6. Штошта ти Дражене набаца у свом коментару.

  “Јован Павле II је најзаслужнији за рушење комунизма у Европи.“

  Зар је то гријех. Зашто ту чињеницу стављаш у исту раван са подршком усташама.

  “Католичку цркву посматрам као велику свјетску корпорацију, која мало везе има са стварном религијом.“
  “Треба бити искрени рећи и да СПЦ није оно што би требала да буде“

  И шта сад? По теби је то исто.

  ““Исцурило“ 300 000 људи у неколико дана и ником ништа.“
  “Истина, чудна је и пресуда рватским генералима од прије неколико дана, ако знамо моћ и утицај Ватикана“

  Дражене, концентриши се кад пишеш о овим стварима. Сам себе демантујеш.

 7. У Милану се не може одржати прослава Миланског едикта јер тај едикт нису нити ће га признати навијачи Интера,то је једина и права истина како се коже то уосталом називати Милански едикт када у Милану постоји још један велики клуб а то је Интер

 8. Milanski edikt je istorijski akt hrišćanstva i ste strane nemam ništa protiv da papa dođe u Srbiju. Međutim, ako će se tu govoriti o nekim novim ekumenskim saborima i nekom novom ujedinjenju dvije crkve – onda mislim da ne bi trebao dolaziti. Pravoslavci ne mogu prihvatiti neke stvari koje je činila rimokatolička crkva za vrijeme inkvezicija i nekih stvari koje su uništavale mnoge naučnike i teoretičare bez valjanog razloga.

 9. Симо П. Ороз, 18.04.2011. 12:54:42

  С обзиром да сте без вријеђања оспорили оно што написах, одговорићу Вам:

  1. “ „Јован Павле II је најзаслужнији за рушење комунизма у Европи.“
  Зар је то гријех. Зашто ту чињеницу стављаш у исту раван са подршком усташама.“

  Нисте прочитали реченицу послије у којој сам написао да се у ствари радило о увођењу капитализма, што је био примарни циљ, а рушење комунизма колатерална штета. Што се мене тиче, нисам заговорник ни комунизма нити капитализма. Ми у СФРЈ смо имали само елементе комунизма (што је било лоше), али смо били много ближе оном што данас имају скандинавске земље. Овај дивљи капитализам, који данас имамо, је нешто најгоре што нас је задесило. Ако немате тв сигнал на Вашем брду (или имате само сигнал РТРС), обавијестићу Вас да је већина производних пријератних фирми у стечају или затворено: БЛ мљекара, Јелшинград, Чајавец, Космос,…).

  2. “ „Католичку цркву посматрам као велику свјетску корпорацију, која мало везе има са стварном религијом.“
  “Треба бити искрени рећи и да СПЦ није оно што би требала да буде“

  И шта сад? По теби је то исто.“

  Гдје сам написао да је исто? Католичка црква је једна од највећих корпорација са много већим гријеховима од православне цркве. Али с изузетком Патријарха Павла, мало ко је искрено желио прекид рата (можда неки само куртоазно), па чак и мањина православних владика. Навео сам да СПЦ није оно што би требала да буде, превасходно мислећи на то да се не диже глас против неморала и материјалног и духовног уништења српског народа (напротив, ти који нас уништавају су често кумови црквених објеката изграђених народним парама). Да ли та мафија која је опустошила народ и државу Србију ( и Српску) нашима парама се искупљује за сва злодјела према властитом народу?

  3. “ „Исцурило“ 300 000 људи у неколико дана и ником ништа.“
  “Истина, чудна је и пресуда рватским генералима од прије неколико дана, ако знамо моћ и утицај Ватикана“ „“

  Не демантујем сам себе. Од ових 300 000 мојих сународника само старци су се вратили. Многи Срби су онемогућени да се врате, јер су против готово свих мушкараца подигнуте оптужнице за ратне злочине. Одузета су им станарска права. Србима није враћена насилно одузета конститутивност. Срби су сведени на жељених 3% и наравно да ни закашњела првостепена пресуда хрватским генералима неће вратити Србе у Хрватску, јер су у Србији, Српској и по цијелом свијету започели неке нове животе. Сумњам да ће Срби добити она права која су им нуђена по плану З4 и да ће имати право на аутономну област. А и ако добију, изумријеће за неколико година. Попис становништва ће показати који је просјек година Срба у Крајини.

  Молио бих Вас да се сад не „накачите“ с репликама, јер заиста немам времена за дискусије, а желио бих енергију искористити на корисније ствари.

  Поздрав и свако добро!

 10. drazen78bl, 18.04.2011. 23:38:11

  “Молио бих Вас да се сад не „накачите“ с репликама, јер заиста немам времена за дискусије..“

  Изабраше те у Савјет МЗ, а већ немаш времена да са нама, обичним грађанима, размјењујеш мишљења. Типична генеза балканског политичара.

  Захваљујем ти на одговору о папи, али те опет ништа нисам разумио.

  “Ако немате тв сигнал на Вашем брду (или имате само сигнал РТРС), обавијестићу Вас да је већина производних пријератних фирми у стечају или затворено: БЛ мљекара, Јелшинград, Чајавец, Космос,…).“

  Да би се схватило да је већина производних предратних фирми у стечају или затворено, није потребно имати тв-сигнале разних телевизија. Могу се те информације добити и на Фронталу.

  Па није Бањалука једина селендра у РС у којој су фирме отишле у п.м.

 11. „Изабраше те у Савјет МЗ, а већ немаш времена да са нама, обичним грађанима, размјењујеш мишљења. Типична генеза балканског политичара.“

  Колико знам, нисте члан моје МЗ, па ми је прече да разговарам са онима који јесу. Али и с њима не расправљати до бесвијести, јер их има скоро 30 000, већ само саслушати њихове примједбе или приједлоге. И ја сам заговорник тимског рада с добром координацијом, тако да свако има своје задатке, да је сваки појединац шраф у једном јаком систему.
  Не видим коју ви или ја имамо корист од расправе о папи и комунизму. Битније је да се дохватимо лопате, крампа,… па да урадимо нешто корисно за заједницу, да направимо неке квалитетне пројекте у корист људи. Од расправа нема пуно користи.

 12. А моја мјесна заједница имам многе елементе селендре и тог се не стидим, већ желим да се урбанизујемо, да добијемо садржаје који приличе једном граду: школа, вртић, игралиште, затворена спортска хала, позориште, клуб пензионера, пијаца,…

 13. Божо, није моје да се мијешам, али с обзиром да имам високо мишљење о теби, да цијеним твоје мишљење, да спадаш у неколико особа који су мени овде драги… немој да га мијењам. Не треба ти ово!

 14. Божо Чукеранац, 19.04.2011. 18:26:07

  Врло добро знате да смо опредијељени ка потпуној слободи мисли и изражавања, све док та слобода не угрожава право других да исто то раде.

  Ваш коментар на рачун корисника drazen78bl не само да је неукусан и простачки, већ садржи и елементе кривичног дјела. Још једном ћемо вас замолити да ПОД ХИТНО престанете са таквим комуницирањем, а поготово са пријетњама. У супротном ћемо ваш налог трајно искључити, јер нам не остављате избора.

  Циљ је да направимо друштво које уважава разлике и поштује своју прошлост, како би градила здраву будућност. Ово што ви пишете, свакако не доприноси томе.

  Хвала свим коментаторима на разумијевању и то унапријед!

  ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

 15. „Треба бити искрени рећи и да СПЦ није оно што би требала да буде и да вјероватно пола вјерских чиновника се регрутују из реда обавјештајних агенција.“

  „Знамо да је митрополит Амфилохије био тај који је „водио политику“ и имао можда највећи утицај, вјероватно зато што је инсталиран од стране ДБ, за разлику од патријарха Павла. „

  „Али с изузетком Патријарха Павла, мало ко је искрено желио прекид рата (можда неки само куртоазно), па чак и мањина православних владика. „

  „Навео сам да СПЦ није оно што би требала да буде, превасходно мислећи на то да се не диже глас против неморала и материјалног и духовног уништења српског народа (напротив, ти који нас уништавају су често кумови црквених објеката изграђених народним парама). Да ли та мафија која је опустошила народ и државу Србију ( и Српску) нашима парама се искупљује за сва злодјела према властитом народу?“

  Па шта је ово поштовани „администратору-ре“, ако није говор мржње? И то говор који је Симо препознао као „демантовање самог себе“, односно како би народ на улици рекао – „трабуњање“, односно ЗЛОНАМЈЕРНЕ ТВРДЊЕ које чак нису нити ПОЛУИСТИНЕ!
  Млађахном народном ТРАБУНУ (да не кажем – трабуњалу) ударило пет минута телевизијске славе у главу, па проширује свој радијус дјеловања! Није му доста досадашњих неокомуњарско-популистичих трабуњања, него је узео себи за право да ТВРДИ (!?)како наша Црква „не диже глас против НЕМОРАЛА и уништавања сопственог народа!!!? Тврди да ЗНАМО (!!!) да је владика Амфилохије агент Удбе, да су сви остали (наиме ВЕЋИНА) ратнохушкаши и да се „вјероватно“ ПОЛА свих вјерских службеника „РЕГРУТУЈЕ ИЗ ОБАВЈЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ“!!! Ја НЕ ЗНАМ!
  Ако сте ви слијепи, поштована администрацијо, па не реагујете на овакве ТВРДЊЕ, дозволићете макар неком да их види и опомене надобудног јуношу, па ако вам се не свиђа тон, начин или рјечник, а ви бришите, али изволите опоменути и за овако НЕОДГОВОРНЕ и злонамјерне, понављам : ТВРДЊЕ А НЕ ИНСИНУАЦИЈЕ!
  Још кад дотични народни трабун у исти кош заврљачи СПЦ са Ватиканом, који проглашава свецима оне који су камом и маљем истријебили пола мога племена, мени не преостаје ништа него да му озбиљно запријетим. Вама смета пријетња једном трабуњалу, а не смета увреда читавој Цркви и једном народу!???
  Исти овакви неокомуњарски популисти типа „мир,мир,мир, нико није крив“ као овај „дражен“ или онај Пувало, су пуни разумијевања за повријеђена вјерска осјећања исламиста кад им нацртају Мухамеда или спале Куран у некој америчкој запиздини. За своју, односно моју Цркву имају само увреде!
  Ако вам то не смета, онда то и реците! Ако мислите исто тако, онда – НИШТА!:Dx-(

 16. Божо је у праву. Нико нема права да говори ружно о мојој светој, саборној и апостолској цркви. Ја чак браним и папу од неокомунистичких напада, какав је такав је, бољи је од комуниста. Новокомпоновани вјерници схватају вјеру као традицију, а не као догму. Цркву схватају као политичку партију у којо би се требале одлуке доносити већином, не схватајући да је црква хијерархијски организована и да та организација вуче коријен од нашег спаситеља Господа Исуса Христа.

  Дражене, не коментариши ствари које не разумијеш. Не само што губиш кредибилитет него и душу гријешиш.

  Администраторе, лако је Божу опомињати, али зашто ниси реаговао на Рамин нацистички испад данас.

 17. Симо П. Ороз, 19.04.2011. 21:55:09

  „Tri mračna datuma u najnovijoj istoriji Srpske crkve: 13. septembar 1958.g. kad je Germanu predato žezlo i panagija srpskih Patrijaraha; 17.juni 1959.g. priznavanje raskolničke Makedonske pravoslavne crkve i 11 maj 1963.g. izbor prot. Stevana Lastavice za episkopa srednje istočne američkokanadskeeparhije..
  Nj. Vis. Pre. Mitropolitu Nektariju, Nj. Pr. Episkopu Vasiliju i
  dr. Savi Ljubibratiću otvoreno je rekao načelnik UDB-e za Sarajevo: „Ako ne izaberemo Germana danas, za deset dana, za jednu godinu, ali on će biti izabran“ .
  U izbornoj kampanji za Germana bili su vrlo aktivni Miloš Minić
  (krvavi šef UDB-e za grad Beograd 1944-45.g. i mrski javni tužilac na procesu Draži Mihailoviću), šef verske UDB-e za Srbiju Milan Vili} i njegov pomoćnik Milan Rapaić „Miša“, Đuro Stanković, savezni podsekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, šef savezne verske UDB-e Krsta Leković i drugi UDB-aši.“

  Да ли су ово лажи или не? Да ли је УДБА постављала неке српске вјерске службенике или није? По чему сте закључили да сам ја тај који говори ружно о СПЦ? Појединци који је каљају нису исто што и СПЦ. Они су само слуге Божије, недостојне тог Светог задатка.
  Колико се сјећам, само Патријарх Павле се искрено залагао за прекид ратног лудила, за разлику од вјерских поглавара друге двије вјере и већине нижерангираних православних свештеника, који су се понашали конформистички, попут народа данас.
  Нисам новокомпоновани вјерник, још почетком осамдесетих сам одлазио с баком у цркву, откад знам за себе славимо Славу, а држим се искрено Божијих заповијести. Ако сматрате да је гријех прозвати вјерске великодостојнике зашто не дижу глас против неморала, пљачке народа, уништавања Србије, онда немамо о чему причати. Не постоји СПЦ ради тих појединаца, већ они ради СПЦ и народа. Нисам сигуран ко гријеши душу. Не знам да ли је превид или зла намјера намјерно прескакање коментарисања пасуса о улози Ватикана у српским страдањима, о чему сам писао у првом посту на ову тему.

  Молим Вас , извините што сам се дрзнуо да пишем о стварима које не знам и што нисам консултовао Вас, који знате све.

  Хвала за музику! Дивна компонзиција!

 18. Ma nek dođe… ne treba tome pridavati neku veliku važnost. Ako ima šanse da se negdje ugradimo, da to nekako iskoristimo – dobro i jeste. Papa se u Nišu svakako neće dugo zadržavat’… komujebemater.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *